Het Belang van Limburg

Mogelijk vertrek Vanheusden moet Standard financiële ademruimte geven

- Bob Faesen

Het wordt door alle partijen ontkend, maar Zinho Vanheusden (20) staat wel degelijk voor een vertrek bij Standard. Om financiële ademruimte te creëren wordt de verdediger wellicht verkocht. Er is concrete interesse uit Italië, Nederland en Spanje.

VOETBAL STANDARD

Zinho Vanheusden was vorig seizoen het onderwerp van een heuse transferso­ap. Na lang onderhande­len wist Standard de Hasselaar van Inter Milaan voor 12,6 miljoen euro binnen te halen. Een Belgisch transferre­cord dat de Italiaanse topclub tegelijker­tijd aan de Financial Fairplay-regels hielp te voldoen. Officieus werd afgesproke­n dat Vanheusden in 2021 voor 16 à 18 miljoen euro terug naar Inter zou trekken. Maar zover zal het normaal niet komen. Het is geen geheim dat Standard er financieel niet goed voorstaat en om aan geld te komen ligt een vertrek van Vanheusden deze zomer al op tafel. Een vervroegde terugkeer naar Inter is geen optie, een transfer naar een andere club wel. In dat geval zou Inter een percentage van de transferso­m meepikken.

De eerste afspraken met technische directeure­n en trainers staan intussen gepland. Er is concrete interesse van clubs uit Italië, Nederland en Spanje. Ook twee PO1concurr­enten hebben hun belangstel­ling kenbaar gemaakt. Bij Standard ontkent men dat er momenteel contacten zijn. Gevraagd om een reactie houdt ook vader Johan Vanheusden de boot af. “Dit overvalt me”, klinkt het. “Of het een optie is? Dat hangt ervan af. Wat wil Standard? Hebben ze straks een licentie? Daar zal Inter ook naar kijken. Ik was niet aanwezig bij de onderhande­lingen, maar ik denk dat er een gentlemen’s agreement is tussen Standard en Inter. Met geldzaken bemoei ik me nooit, maar als Zinho bij Standard blijft voetballen, zal hij de gelukkigst­e mens ter wereld zijn. Het klopt wel dat er verschille­nde ploegen interesse tonen. Vooral in Italië, maar op namen ga ik niet in.”

Sporta

Zinho Vanheusden speelde onlangs nog een doorslagge­vende rol in de gesprekken tussen Standard en spelersvak­bond Sporta over de tijdelijke verlaging van de spelerslon­en. Vanheusden senior ontkent dat er toen iets gebroken is tussen de Luikenaars en hun verdediger.

“Het enige dat mij stak, is dat de zeven spelers schuldig waren bevonden terwijl ze nog niet hadden gereageerd op het voorstel van Standard. Ik vond het jammer dat de club niet communicee­rde dat er onderhande­lingen liepen, want zulke verhalen gaan altijd een eigen leven leiden, met alle gevolgen van dien. Een club moet zijn spelers ook verdedigen, dat is mijn mening. Zinho zelf ging er veel kalmer mee om. Het belangrijk­ste is dat het bestuur en de spelers elkaar hebben gevonden. Kort gezegd: Zinho blijft positief, ook over Standard.”

Welkome rust

Vanheusden speelde dit seizoen 28 officiële duels voor de Rouches en scoorde daarin drie keer, al wisselde hij goede met minder goede matchen af. “Het was als een jojo. De oorzaak ligt bij het missen van de voorbereid­ing”, vindt zijn vader. “Wat dat betreft komt deze rustpauze op het juiste moment. Eindelijk heeft hij krachtoefe­ningen kunnen doen om zijn knie te versterken. Roteren ging niet, want Bokadi en

Dussenne waren zwaar geblesseer­d geraakt. Zinho lag vijf maanden stil en begon meteen aan een reeks van drie matchen per week. Daar was zijn lichaam niet klaar voor. Als gevolg ging hij dingen doen die niet eigen aan hem zijn: onnodig mekkeren en zagen. Dat hebben we moeten corrigeren.”

“Na zo’n operatie aan je knie (al de tweede in Vanheusden­s carrière, nvdr.) moet je je quadriceps en kuit trainen, zodat die de knie ontlasten. Dat heeft hij nooit kunnen doen. Hindervrij is hij geen enkele match geweest. Het is ook zo dat de hoge transferso­m voor veel verwachtin­gen zorgde, maar wij hebben die prijs niet bepaald of betaald. Naar de gegeven omstandigh­eden vind ik dat hij het goed gedaan heeft. Hij is bovendien nog maar 20. Hoeveel gasten van die leeftijd staan er bij een topclub vast in het centrum van een verdedigin­g?”

ZWEMMEN

EK zwemmen op 10 mei 2021 -

Het EK in Boedapest wordt verplaatst naar 10 tot 23 mei 2021.

BASKET

Oostendse basketploe­gen worden verenigd onder ‘Basket@Sea’ -

De teams, waaronder landskampi­oen Filou Oostende, willen samenwerke­n en een vennootsch­ap oprichten om nieuwe investeerd­ers aan te trekken.

MINERS BERINGEN:

Forward Thijs D’haluin (17) is de laatste inkomende transfer voor Miners Beringen (1ste landelijke).

Jonas Van Aert (Genk B) speelt volgend seizoen voor Maasmechel­en (1prov).

MAASMECHEL­EN: PAARDENSPO­RT Cyclus jonge paarden geschrapt -

Reeds 6 manches van het oorspronke­lijk voorziene traject bij de Cyclus jonge paarden zijn niet kunnen doorgaan. De springcomm­issie besliste nu om de volledige Cyclus te annuleren.

FC LIMBURG TERMIEN:

De beloftevol­le doelman Mathice Soudant tekende bij Roda JC.

Dirk Gielen wordt de nieuwe trainer van Vliermaalr­oot (4C). Voorheen was hij aan de slag bij Godsheide.

Herk B (4C) heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Kevin Windmolder­s (J. Borgloon), Axl Tyteca (Landen), Bram Knaepen (Herk A), Niels Willems (Halen), Lennert Bormans (Kortenaken), Joni Soetaers (Halen), Jakobus Peeters (Thor Hasselt), Shane Kindermans (Heide Linter), Rens Reynders (Linkhout), Maarten Hemelaer (Stevoort), Dries Tits (Budingen), Robbe Graulus (Thor Hasselt), Ferre Stassart (Amandina VC), Christophe Grosemans (jeugdwerki­ng Herk), Niels Vrancken (jeugdwerki­ng Herk), Simon Knuts (jeugdwerki­ng Herk), Ruben Vaesen (Herk A), Berend De Norre (vrij) en Steff Bervoets (Meldert).

VLIERMAALR­OOT:

HERK B:

AMANDINA:

Amandina (4C) heeft zich versterkt met Jelle Vandendijc­k (Halle VV), Yannick Bonneux (Gingelom), Thomas Vezzani (Drieslinte­r), Bert Jean Rohaf (vrij), Dempsey Raymaekers (Rummen), Kevin Roosen (Geetbets), Cedric Everaerts, Siemen Dethier, Jarne Froyen, Jelle Aerts, Robin Knaepen, Pieter Odeurs, Ruben Odeurs, Ruben Monette en Jonas Knaepen (allen Jong STVV).

 ??  ?? Vanheusden speelde dit seizoen 28 officiële duels voor de Rouches en scoorde daarin drie keer.
Vanheusden speelde dit seizoen 28 officiële duels voor de Rouches en scoorde daarin drie keer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium