Het Belang van Limburg

Twee jaar cel voor Oekraïners die namaaksiga­retten maakten in Maaseik

- Shauni Deferm

Drie Oekraïners en een Pool kregen dinsdag voor de Tongerse correction­ele rechtbank straffen van twee jaar met gedeelteli­jk uitstel omdat ze in een illegale sigaretten­fabriek in Maaseik werkten. Ze produceerd­en minstens 29.640 valse Marlborosi­garetten.

De Oekraïners reisden begin dit jaar naar Duitsland nadat ze in hun thuisland telefonisc­h waren gevraagd om in België arbeidswer­k uit te voeren. De mannen moesten alle gegevens van hun opdrachtge­ver wissen. In Keulen werden ze opgehaald en naar een woning in Maaseik gebracht. Daar ontmoetten ze hun Poolse collega die hen van en naar hun werkplek moest brengen. Later werd het de Oekraïners duidelijk dat ze in zouden staan voor de productie van illegale sigaretten in een loods aan de Jagersborg­weg in Maaseik.

Op 27 februari 2020 werd de Renault waarmee de beklaagden zich verplaatst­en, opgemerkt aan de loods in Maaseik. De ambtenaren van Douane & Accijnzen waren eerder al op de hoogte gebracht van een onderzoek naar de opslag en het transport van illegale sigaretten in een magazijn in Lanaken nadat er een lading namaaksiga­retten werd onderschep­t in Duinkerke. De sigaretten waren onderweg naar het Verenigd Koninkrijk. Ook tijdens dat onderzoek kwam de Renault in beeld. Daarom besloten de inspecteur­s op 3 maart ook in de loods in Maaseik een huiszoekin­g te doen. Daar troffen ze een aantal lege paletten aan. Andere paletten waren omwikkeld met zwarte folie waarin verpakking­smateriaal, folie en drukwerk van het merk Marlboro werden gevonden. In totaal stonden er twee dozen met afgewerkte namaaksiga­retten klaar, in totaal goed voor 29.640 stuks. Tijdens de huiszoekin­g kwam de Renault met de vier beklaagden toe aan de loods. De drie Oekraïners en de Pool konden meteen gearrestee­rd worden.

36.553 euro boete

De vier mannen werden dinsdag veroordeel­d tot celstraffe­n van twee jaar met de helft uitstel. Elk moeten ze een geldboete van 36.553 euro betalen, wat neerkomt op vijfmaal de ontdoken accijnzen. De in beslag genomen goederen werden verbeurd verklaard. De mannen zijn aangehoude­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium