Het Belang van Limburg

SKaGeN bedenkt nieuwe formule: theater via WhatsAppbe­richtjes

1.800 tickets verkocht op twee dagen tijd: theatergez­elschap SKaGeN heeft een gevoelige snaar geraakt met WatchApp #1: Emmi & Leo. Het eerste theaterstu­k ter wereld dat je kan volgen via WhatsApp.

- Christof Rutten

Basis van WatchApp #1: Emmi & Leo is het boek Goed tegen Noordenwin­d van de Oostenrijk­se auteur Daniel Glattauer. “Het staat al 16 jaar in mijn boekenrek. Al die tijd heb ik gedacht: ik moet daar iets mee doen”, zegt Mathijs F Scheepers van SKaGeN. “Het is geschreven in e-mail vorm. Twee mensen komen per ongeluk met elkaar in contact via een mailtje, en daaruit ontwikkelt zich een verhaal. Ik kwam op het idee om het om te zetten in een conversati­e via WhatsApp. Samen met Korneel Hamers van SKaGeN heb ik zo de tekst herschreve­n. Zonder elkaar te zien of ontmoeten.”

Gin Tonic

Wie het verhaal wil volgen, koopt een ticket (“12,5 euro, of de prijs van één Gin Tonic”, aldus Scheepers) en vervolgens zorgen ze er bij SKaGeN voor dat je in de WhatsApp-groep van Emmi en Leo terecht komt. Vier weken lang krijg je berichtjes te zien van de personages en ben je getuige hoe hun relatie zich ontwikkelt. Zelf reageren kan niet, al is dat in een volgende WatchApp voorstelli­ng misschien wél mogelijk. Als het verhaal afgelopen is, verwijdert

SKaGeN u uit de groep. De eerste sessie begint vandaag. Daarna is er vanaf elke woensdag een nieuwe. Dus als u zich nu inschrijft en een ticket koopt, krijgt u vanaf volgende woensdag de eerste berichten binnen en bent u vertrokken voor een maand voyeurisme.

Live en nu

Het blijkt een gouden zet in coronatijd­en, met een theaterpub­liek dat gedwongen thuis zit. “Iemand zei laatst: elke crisis brengt een kans mee. Daar ben ik naar op zoek gegaan en blijkbaar is het gelukt. Op twee dagen tijd hebben we 1.800 tickets verkocht. We zijn al begonnen met vertalinge­n in het Frans en Engels om ons op de internatio­nale markt te richten. De verkoop in Frankrijk loopt al, dus het gaat hard.”

“Dit concept bevat volgens mij hetzelfde als wat theater theater maakt: je bent getuige van een relatie tussen twee mensen zonder dat je er zelf aan deelneemt. Nu volg je het op je telefoon, anders zit je in het donker in een zaal. Daarnaast is timing erg belangrijk. Ook met dat aspect kunnen we via het sturen van berichtjes goed spelen. En als je een bericht krijgt, voelt het aan als ‘nu’. Live. Je kent het gevoel wel dat je soms écht zit te wachten tot iemand je een berichtje terugstuur­t. Wel, dat ga je hier ook meemaken. Een zalige guilty pleasure.”

→ Info en tickets: www.skagen.be

 ?? FOTO SKAGEN ?? Vier weken lang krijg je berichtjes te zien van de personages en ben je getuige hoe hun relatie zich ontwikkelt.
FOTO SKAGEN Vier weken lang krijg je berichtjes te zien van de personages en ben je getuige hoe hun relatie zich ontwikkelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium