Het Belang van Limburg

Koen Vanmechele­n houdt expo in camion

Koen Vanmechele­n blijft bezig, ook in coronatijd. Hij lanceert vandaag The Battery Chanel. Enerzijds een kunstproje­ct vanuit een vrachtwage­n voor de buren van Labiomista. Anderzijds een digitaal project waar ook acteur Tom Van Dyck aan meewerkt.

- Christof Rutten

Raar gepiep weerklinkt op de parking van Labiomista in Zwartberg. Het is morsecode die uit twee luidspreke­rs van een vrachtwage­n stuitert. De klep van de camion staat open. Achter glas staan twee kippen en ligt een boek open gestald met boven de bladzijden een microfoon. “Deze vrachtwage­n gebruiken we altijd om expo’s op te bouwen in binnenen buitenland”, zegt Vanmechele­n. “Maar net als ons is de wagen momenteel immobiel. De camion wordt nu zelf een kunstwerk, een symbool van verbinding. Voorbijgan­gers kunnen er elke week een nieuw werk in bekijken. Wat je ziet en hoort, is een vertaling van de DNA-code van de kruising van de twee kippen die je in de laadbak ziet staan. Zowel in tekst als in geluid. Het is een SOS-signaal aan de wereld. We laten horen dat we in gevaar zijn, maar ook dat we nog leven. Er is hoop.”

Lockdown is zwangersch­ap

Vanmechele­n wil kunst uit zijn kot laten komen en dichter bij de mensen brengen. “Normaal zou Labiomista nu open zijn. En mensen kwamen hier graag wandelen in het park. Dat gaat nu niet. Met dit initiatief bieden we hen nu een werk aan dat eerder in het Victoria & Albert Museum in Londen te zien was. De connectie met mijn buren is voor mij even waardevol als een expo in Londen of waar dan ook.”

Wanneer Labiomista weer opengaat, is voor Vanmechele­n koffiedik kijken. Musea openen misschien rond 18 mei, maar Labiomista valt met zijn dieren ook onder de noemer van een zoo, en daar gelden andere regels voor. Normaal gezien zat Vanmechele­n vandaag in Chili voor een Cosmogolem­project. Hij werkte ook aan de voorbereid­ing van een solo-expo in Rome en een grote tentoonste­lling in Detroit. “Er stonden dertig projecten op tafel dit jaar”, zegt hij. “Daar schieten er voorlopig maar twee van over. Maar het is niet omdat ik niet overal op de wereld zit, dat mijn agenda leeg is. Je moet gewoon op een andere manier de dingen aanpakken. Ik vergelijk de lockdown met een periode van zwangersch­ap, net zoals Labiomista een zwangere site is: ideeën blijven ontstaan en willen geboren worden.”

Podcast met Tom Van Dyck

De truck die gepromovee­rd werd tot kunstwerk is een onderdeel van The Battery Chanel, een groter, digitaal platform dat via filmpjes, foto’s en audio een inkijk geeft in Labiomista, zowel in de kunststudi­o als in zijn ecosysteem. The Battery Channel is ook de naam van een maandelijk­se podcast waarvan vandaag de eerste in de ether gaat.

“Ik blijf benieuwd naar het verhaal van andere mensen uit de wereld. Zonder die navelstren­g met buiten kan er geen kennis ontstaan.”

Het eerste gesprek dat Vanmechele­n aangaat, is met Didi Bozzini, een Italiaanse kunstcurat­or die in zwaar getroffen Italiaans gebied momenteel als een kluizenaar in een oud klooster woont. “De gesprekken vertrekken telkens vanuit een kunstwerk. Daarna volgt een analyse van bioloog Hans Van Dyck. Zijn broer, acteur en schrijver Tom Van Dyck, zorgt voor een relativere­nde en grappige eindnoot. Daarin neemt hij ook een loopje met mij. Het is goed om ernstige gesprekken te blijven voeren en ideeën uit te wisselen, maar het is ook belangrijk om daarbij de humor niet uit het oog te verliezen.”

→ Beluister de podcast op labiomista.be/thebattery-channel

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “Ik zie de lockdown als een zwangersch­ap: ideeën blijven groeien en willen geboren worden”, zegt Koen Vanmechele­n.
FOTO DICK DEMEY “Ik zie de lockdown als een zwangersch­ap: ideeën blijven groeien en willen geboren worden”, zegt Koen Vanmechele­n.
 ?? FOTO KOEN VANMECHELE­N ?? In de camion zie je twee kippen en een opengeslag­en boek met een microfoon erboven.
FOTO KOEN VANMECHELE­N In de camion zie je twee kippen en een opengeslag­en boek met een microfoon erboven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium