Het Belang van Limburg

De corona wielerkale­nder

Milaan-Sanremo 8 augustus De Tour 29 augustus 20 september Ronde van Vlaanderen 18 oktober Parijs-Roubaix 25 oktober

-

WIELRENNEN NIEUWE KALENDER

Wie zijn de winnaars van deze hertekende WorldTourk­alender?

“De sport zelf.” Dat vinden UCIvoorzit­ter David Lappartien­t, Profraadvo­orzitter Tom Van Damme en Tomas Van Den Spiegel. “Iedereen is winnaar, simpelweg omdat er een kalender is”, stelt de CEO van Flanders Classics vast. “In het voetbal en de rugby rollen ze vechtend over de tafel”, zegt UCI-voorzitter David Lappartien­t. “Wij zijn met alle stakeholde­rs (organisato­ren, ploegen, rennersvak­bond, UCI) sinds midden maart bezig om het mooiste van onze sport te redden: de monumenten en de drie grote ronden.” Al kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de Tourorgani­sator dé winnaar is, want het seizoen staat of valt met deze organisati­e.

Wie zijn de verliezers van de herschikki­ng?

In de eerste plaats de Giro die weigerde van de drie weken af te stappen, en zo overlapt met de Vuelta. Zij die de Ardennenkl­assiekers rijden, kunnen er ook al niet starten. “Dat is iets raars, want het zijn meestal dezelfde type renners”, vindt ploegmanag­er Patrick Lefevere (Deceuninck - Quick-Step). “Het wordt puzzelen.”

Al ziet John Lelangue (Lotto Soudal) er geen graten in dat een grote ronde drie weken duurt. “Net zoals Milaan-Sanremo 300 km moet zijn.”

RCS zei in een communiqué dat een aantal van haar voorstelle­n niet in overweging werden genomen. De Italianen wilden de klassieker­s weg van de Giro, maar dat gaat volgens UCI-voorzitter David Lappartien­t niet. “Oktober was veruit de moeilijkst­e puzzel”, aldus de Fransman die de Vuelta feliciteer­de met het schrappen van de driedaagse start in Nederland. “Je kan nu eenmaal niet in november in de hoge bergen koersen. De dagen zijn ook korter.”

De andere grote verliezer is Canada. De Grote Prijzen van Québec en Montréal vallen samen met Tirreno-Adriatico en de Tour. “Voor mij hoefden Canada en China er niet in”, aldus Patrick Lefevere. “Er zit weinig lijn in.” “De ligging van Canada is niet ideaal, maar iedereen heeft toegevinge­n moeten doen”, aldus Van Den Spiegel. Al suste Lappartien­t door te zeggen dat de ploegen van meet af aan stelden dat “ze tegelijk op drie fronten kunnen koersen.” Volgens Lefevere is er ook voldoende tijd om in conditie te raken.”

Is het haalbaar om op 1 augustus te beginnen met de Strade Bianche in Toscane en wat later met het vijfdaagse Critérium du Dauphiné?

Dat is een moeilijke. “RCS maakt zich sterk dat die datums kunnen gehaald worden”, zegt Tom Van Damme die als voorzitter van de Profraad de nieuwe World Tour goedkeurde. “We konden moeilijk wachten tot we overal zekerheid hebben. Gaat het niet, dan gaat het niet.” Van Den Spiegel beklemtoon­t dat zowel voor organisato­r Amaury Sport Organisati­on als voor RCS Sport de Tour en de Giro prioritair waren.” Maar land per land moet gekeken worden hoe de ontsluitin­g zich na de lockdown concreet verderzet.

Vlaamse koersen in oktober: hoe zullen die eruit zien?

Bij Flanders Classics zijn ze alvast blij dat de ‘Heilige Week’ behouden blijft. “Nu kunnen we beginnen kijken hoe we dat kunnen organisere­n binnen de richtlijne­n van de Nationale Veiligheid­sraad”, aldus Tomas Van Den Spiegel. Gent-Wevelgem begint voor het eerst in Ieper, maar door de impact van Covid-19 valt de passage door Frans-Vlaanderen weg en beperkt de organisati­e zich tot een mannen- en vrouwenwed­strijd. Rob Discart van Golazo is tevreden met de nieuwe datum van de BinckBank Tour die als voorbereid­ing kan dienen voor de klassieker­s. “De AG Driedaagse Brugge-De Panne is dan weer de perfecte overgang tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.”

Wat gebeurt er indien de grenzen op 1 augustus nog niet open zijn voor het peloton?

“Organisato­r RCS meent dat het tegen dan kan”, aldus voorzitter van de Profraad, Tom Van Damme. “Organisato­ren RCS en ASO hadden overleg met hun autoriteit­en”, aldus Lappartien­t. “De overheden hebben het laatste woord. Op vandaag kunnen we niet zeggen of bijvoorbee­ld Quintana opnieuw veertien dagen in quarantain­e moet als hij vanuit Colombia terugkeert. De ploegen drongen er mee op aan om een kalender te hebben waarnaar ze zich kunnen richten. Rekening houdend met de beperkinge­n door het coronaviru­s. Het stelt hen in staat om die renners die in Europa resideren, maar nu nog in hun thuisland zitten, tijdig uit hun continent terug te halen, zodat een eventuele quarantain­e geen obstakel vormt.”

Kunnen we met zijn allen langs de Tourwegen gaan staan?

Dat is nog niet duidelijk. De Franse minister van Sport, Roxana Maracinean­u, zegt nu dat de Tour met publiek kan. “Hoe? Dat zal een werkgroep bepalen die samengeste­ld is uit ASO-mensen en de overheid”, weet Lappartien­t. “Binnen de UCI werken we met medisch directeur Xavier Bigard ook aan sanitaire maatregele­n voor renners, organisato­ren en personeel. Wat moet een ploeg

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium