Het Belang van Limburg

Livestream geeft drukte aan

-

Verwacht wordt dat de Veiligheid­sraad vandaag beslist dat de winkels op 11 mei weer open mogen. In Hasselt komen er geen verplichte looprichti­ngen en moet de shopper niet rechts aanhouden, zoals bijvoorbee­ld in Genk, Antwerpen of Brussel. “We rekenen op het gezond verstand”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput. Vanop drie plaatsen is er een livestream. Zo kan iedereen vooraf nagaan hoe druk het is.

Geen looprichti­ngen of rechts houden in de Hasseltse winkelstra­ten bij de heropening van de winkels maandag. Een bewuste keuze. Wel is er onder meer een livestream vanop drie plekken in de binnenstad. “Je kan zo thuis kijken of het zinvol is om naar de stad te komen”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA).

In Hasselt dus geen verplichte looprichti­ngen of rechts aanhouden in de winkelstra­ten, zoals bijvoorbee­ld in Brussel, Genk, Antwerpen of Gent. “We zijn vooral heel blij dat onze winkeliers de deuren weer kunnen openen. We nemen de nodige maatregele­n om dat veilig te laten verlopen. Maar onze veiligheid hebben we vooral zelf in handen. Daarvoor rekenen we op het gezond verstand van de Hasselaren en van onze bezoekers”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput.

Als de Veiligheid­sraad het licht definitief op groen zet, openen op 11 mei openen ook in Hasselt de meeste winkels. De stad krijgt er dan met Quartier Bleu meteen een winkelbuur­t bij. Om de heropening veilig en vlot te laten verlopen, gelden er ondersteun­ende maatregele­n, zoals sensibilis­erende boodschapp­en in het straatbeel­d.

Zaterdagre­gime

Op 11 mei gaat wel de verzinkbar­e paal in de Dorpsstraa­t omhoog, waardoor het stadscentr­um autoluw wordt. “We schakelen over op ons zaterdagre­gime, waarbij de Dorpsstraa­t afgesloten is voor doorgaand verkeer. Zo kunnen we optimaal de ruimte gebruiken en is het mogelijk om elkaar op een verantwoor­de manier te kruisen. De kleine steegjes in de binnenstad waar geen vitrines of toegangen van handelszak­en zijn, worden wel gedeelteli­jk afgesloten of voorzien van looprichti­ngen. Dat is het geval op plaatsen waar het niet mogelijk is om elkaar op anderhalve meter te kruisen.”

Het stadsbestu­ur raadt Hasselaren en bezoekers aan om vooraf te kijken of het druk is. “Op onze website hasselt.be tonen we een livestream van beelden op de grote winkelas in de buurt van de

Grote Markt, in de Hoogstraat en op het Molenpoort­plein waar de link met Quartier Bleu te zien is. Daarnaast bundelen we alle nuttige informatie over de veiligheid­svoorschri­ften op www.hasselt.be/ corona en www.vlotnaarha­sselt.be.”

“Alle parkeergar­ages zijn bereikbaar, ook de nieuwe in Quartier Bleu. Parkeeraut­omaten, liften en trappen worden ontsmet. Ook worden extra fietsensta­llingen voorzien. Fietsers wordt gevraagd om hun rijwiel aan de stadsrand achter te laten om zich zo niet te mengen in het voetganger­sverkeer.”

Connector

“In de connectorz­one van Quartier Bleu, de overdekte passagezon­e waar de mensen vanuit de parking met de roltrappen naar het boulevardn­iveau komen, worden gescheiden loopzones in twee richtingen voorzien om zo veel mogelijk fysiek contact te vermijden tussen aankomende en vertrekken­de bezoekers”, legt Philippe Onclin van Quartier Bleu uit. “Inkomend verkeer zal rechts aanhouden, links is voor uitgaande bezoekers. We schakelen ook veiligheid­spersoneel in. Op de roltrappen vragen we om minstens drie treden tussen te laten. De lift willen we maximaal vrijhouden voor bezoekers met een rolstoel of kinderwage­n. Overal zullen bordjes de mensen aanmoedige­n om voldoende afstand te houden. Aan de roltrappen is er ontsmettin­gsgel en een poetsteam reinigt voortduren­d de veelgebrui­kte oppervlakt­es.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Alleen in de (smalle) steegjes in de binnenstad worden maatregele­n genomen.
FOTO SERGE MINTEN Alleen in de (smalle) steegjes in de binnenstad worden maatregele­n genomen.
 ?? FOTO RR ?? Op de banken in de ‘connectorz­one’ mag je niet gaan zitten, er worden bordjes geplaatst.
FOTO RR Op de banken in de ‘connectorz­one’ mag je niet gaan zitten, er worden bordjes geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium