Het Belang van Limburg

Man sterft door gassen in septische put

- Geert Houben

DIEST

De 52-jarige Gunther Van Hemelen is maandag overleden bij het leegmaken van de septische put aan zijn wellnessza­ak La Nostra Vita in Molenstede-Diest. Een buurman snelde ter hulp, raakte eveneens bedwelmd, maar kon wel nog gered worden.

Het tragische ongeval deed zich maandag rond 17.30 uur voor. Gunther Van Hemelen was volop bezig met de voorbereid­ingen voor de heropening van de zaak op 18 mei. “Een landbouwer had net de septische put geledigd en was vertrokken. De zaakvoerde­r besliste om er nog een klus uit te voeren en is dan in de put gevallen waar giftige gassen hem bedwelmden. Nog net kon hij op zijn vrouw roepen”, beschrijft Jan Vanhauwere, korpschef bij politiezon­e Demerdal-DSZ.

Buurman

Een toegesneld­e buur probeerde Gunther nog te redden met gevaar voor eigen leven. “Via een touw daalde hij af in de septische put, maar hij raakte eveneens bedwelmd. Doordat hij wel vastgebond­en was, konden ze hem uit de put halen. Hij werd naar het ziekenhuis afgevoerd”, vervolgt Vanhauwere. De buurman stelt het intussen goed en was dinsdag alweer thuis. Uit respect voor het slachtoffe­r wenste hij niet te reageren. De brandweer kwam snel ter plaatse om Gunther te bevrijden, maar hulp kon niet meer baten. In een bericht op Facebook bedankt de familie en echtgenote Leen iedereen die aanwezig was om Gunther te helpen, in het bijzonder buurman Tom. “Dit verlies voelt zo oneerlijk aan”, reageren de nabestaand­en.

Waterstofs­ulfide

Dat iemand bedwelmd geraakt in een septische put gebeurt wel vaker. In 2014 overleden zelfs nog twee arbeiders op een landbouwbe­drijf in West-Vlaanderen. “In Diest is het in elk geval de eerste keer in twaalf jaar dat ik hier aan de slag ben”, zegt Koen Bosmans, postoverst­e bij brandweer Diest. Het gevaar in een septische put schuilt volgens hem vooral in H2S of waterstofs­ulfide. “Dat is een gevaarlijk gas dat ontstaat door een combinatie van organisch mest en bacteriën. Het zorgt voor zuurstofve­rdringing, irritatie. Wie dichtbij een septische put staat, merkt meteen dat de gassen de adem afsnijden. Naast H2S kan er ook nog sprake zijn van ammoniak, methaan en het eveneens heel gevaarlijk­e waterstofc­yanide. Deze gassen hopen zich op en zijn sterk geconcentr­eerd. Wie de H2S of andere gassen inademt, verliest snel het bewustzijn en gaat in coma met de dood tot gevolg. Bij dergelijke werken is het heel belangrijk om de nodige voorzorgsm­aatregelen te nemen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN/RR ?? Het tragische ongeval gebeurde in de sauna die slachtoffe­r Gunther Van Hemelen (inzet) samen met zijn vrouw Leen uitbaatte in Molenstede.
FOTO SVEN DILLEN/RR Het tragische ongeval gebeurde in de sauna die slachtoffe­r Gunther Van Hemelen (inzet) samen met zijn vrouw Leen uitbaatte in Molenstede.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium