Het Belang van Limburg

Geen rush op mondmasker­s

Sinds gisteren mogen supermarkt­en weer chirurgisc­he mondmasker­s verkopen. Heel wat klanten legden er al in hun winkelkar, maar van een grote overrompel­ing is voorlopig nog geen sprake.

- HASSELT Sanne Deferme en Zahra Boufker

Bij Delhaize en Carrefour kan je sinds gisteren mondmasker­s kopen, bij Colruyt, Aldi en Lidl liggen ze vanaf 11 mei in de rekken. Voor een pak van vijftig stuks betaal je in beide ketens 31,49 euro, of 63 eurocent per masker. “Tegen eind deze week zullen we ook pakketjes van vijf maskers verkopen voor 3,85 euro”, zegt Roel Dekelver van Delhaize. Ook Carrefour gaat verpakking­en van tien of twintig mondmasker­s verkopen. Bij beide supermarkt­ketens wordt de verkoop beperkt tot één verpakking per klant. De mondmasker­s worden verkocht aan inkoopprij­zen en per masker gaat er 2 eurocent naar het goede doel.

Voorraad

Een echte stormloop is het overigens niet geworden. “In een aantal kleinere winkels was de voorraad in de namiddag wel uitgeput”, zegt Marco Demerling van Carrefour. “Maar we hebben voldoende voorraad om alles weer aan te vullen.” Ook bij Delhaize waren de mondmasker­s in enkele winkels uitverkoch­t. “Maar klanten kwamen er niet massaal voor naar de supermarkt. Vooral mensen die gewoon boodschapp­en kwamen doen, besloten een doos mee te nemen”, zegt Dekelver. “Het toont aan dat mensen ernaar op zoek zijn en dat het een goed idee is om ze in de supermarkt­en aan te bieden. Wij hebben een voorraad van enkele miljoenen mondmasker­s, die we de komende tijd zullen blijven aanvullen.”

Geruststel­ling

In de Delhaize van Hasselt staat aan elke kassa een korf met mondmasker­s. Yvonne Janke (72) neemt een doos mee. “Ik heb thuis nog geen herbruikba­ar masker dus het is een geruststel­ling dat ik er nu een heb om te kunnen dragen op drukke plaatsen.” Rita Bosmans (67) ging speciaal voor de mondmasker­s naar de Delhaize. “De kassierste­r vertelde me gisteren al dat ze vandaag beschikbaa­r zouden zijn. Ik heb geprobeerd om twee dozen te kopen, maar dat mocht niet.” (lacht) Bij de Carrefour in Kuringen waren een uur na opening meer dan veertig dozen verkocht. “Maandag waren er ook al klanten die ernaar vroegen”, vertelt winkelmana­ger Daniëlle Sampermans. “De mondmasker­s liggen achter de kassa om te voorkomen dat klanten meer dan één pakje nemen.” Ook Magda Vanbrabant (64) en Gennaro Cataldo (64) namen mondmasker­s mee. “Ik ben er thuis zelf ook aan het naaien”, zegt Magda. “Maar het is toch fijn om er voldoende te hebben voor wanneer ik ga winkelen of als ik bij mijn ouders kom.”

Zwarte markt

Dat mondmasker­s nu aan inkoopprij­zen in de supermarkt te koop zijn, brengt wellicht ook een einde aan de verkoop op de zwarte markt. Op verschille­nde plekken in Limburg werden al mondmasker­s, handgels en ontsmettin­gsmiddel aan de deur verkocht aan woekerprij­zen, soms tot 200 euro voor vijftig mondmasker­s.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Magda Vanbrabant en Gennaro Cataldo nemen een doosje mee in de Carrefour. “Voor als ik ga winkelen of bij mijn ouders kom”, zegt Magda.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Magda Vanbrabant en Gennaro Cataldo nemen een doosje mee in de Carrefour. “Voor als ik ga winkelen of bij mijn ouders kom”, zegt Magda.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Yvonne Janke neemt bij Delhaize een doos mondmasker­s mee. “Het is een geruststel­ling om ze in huis te hebben.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Yvonne Janke neemt bij Delhaize een doos mondmasker­s mee. “Het is een geruststel­ling om ze in huis te hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium