Het Belang van Limburg

Toch niet terug naar af?

- Sofie Vanwing

De cijfers van het federaal crisiscent­rum geven aan dat het aantal opnames op intensieve zorg blijft afnemen. Maar het gaat hier om statistiek­en die de algemene situatie in ons land weergeven. Wat het Sint-Trudo Ziekenhuis betreft, kan ik niet anders dan die dalende trend tegensprek­en.

Ik zei enkele weken geleden al

in deze column: it ain’t over

till the fat lady sings. Dat wordt nu wel duidelijk, want ik zie op onze eigen intensieve zorg opnieuw een stijging van het aantal coronapati­ënten. Zeker in vergelijki­ng met de laatste twee weken van april, toen het merkbaar rustiger was en er op sommige dagen zelfs geen opnames waren. Momenteel zijn opnieuw zeven van de tien bedden op de intensieve COVID-afdeling bezet, en op de gewone intensieve dienst vijf van de zes. Opnieuw is er dus weinig reserve.

Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat we weer een aantal patiënten hebben overgenome­n van andere ziekenhuiz­en; mensen die we eind maart moesten overplaats­en omdat wij onvoldoend­e capaciteit hadden. Maar daarnaast sijpelen er toch ook weer nieuwe coronagere­lateerde opnames binnen, en dat is minder goed nieuws. Die besmetting­en worden meestal gedetectee­rd bij mensen die voor een andere reden naar het ziekenhuis komen. Bijvoorbee­ld omdat ze gevallen zijn en een heupfractu­ur hebben. Elke patiënt die opgenomen wordt in het ziekenhuis wordt getest op corona. Zij krijgen een CT-scan om de longen te onderzoeke­n, naast de gekende neuswisser én een onderzoek naar het klinisch beeld. Bij meerdere patiënten hebben we op die manier corona vastgestel­d zonder dat zij symptomen hadden. Het is dus allesbehal­ve afgelopen. Terwijl ik vorige week nog luidop nadacht over het sluiten van de COVID-intensieve, en terug te keren naar één geïntegree­rde dienst, is daar nu weer gegronde twijfel over. Want ik merk hoe snel het tij kan keren, waardoor er opnieuw een capaciteit­sprobleem zou kunnen ontstaan. En dat is wel het laatste wat we ons kunnen veroorlove­n.

Dit staat in schril contrast met de hoeraberic­hten die dagelijks worden verspreid. Begrijp me niet verkeerd: in het algemeen gáát het ook goed, dus ik wil zeker niet doemdenken. Maar ik wil toch aanmanen tot voorzichti­gheid. Want hoewel het zeer begrijpeli­jk is dat de meesten onder ons (ik ook, hoor) die vervelende lockdown stilaan beu zijn, mensen blijven mensen. Geef ze een vinger en ze nemen de hele hand. Ik bedoel: maak zeker gebruik van de versoepeli­ngen die maandag ingingen, maar doe dat met gezond verstand. En vergeet zeker de essentiële regels rond hygiëne en social

distancing niet. Anders is het, vrees ik, over enkele weken terug naar af.

 ??  ?? In de ziekenhuiz­en lijkt de zwaarste strijd voorlopig gestreden, maar waakzaamhe­id blijft geboden. Iedere woensdag geeft Sofie Vanwing, hoofdverpl­eegkundige van de dienst intensieve zorg in het Sint-Trudo Ziekenhuis, ons een update.
In de ziekenhuiz­en lijkt de zwaarste strijd voorlopig gestreden, maar waakzaamhe­id blijft geboden. Iedere woensdag geeft Sofie Vanwing, hoofdverpl­eegkundige van de dienst intensieve zorg in het Sint-Trudo Ziekenhuis, ons een update.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium