Het Belang van Limburg

Limburgse kmo’s denken niet meer aan aanwerven

- Guido Cloosterma­ns

In maart waren nog vier op de tien Limburgse kmo's van plan om nieuwe werknemers aan te werven, een maand later was dat nog amper één op de tien. Dat blijkt uit de driemaande­lijkse werkgelege­nheidsenqu­ête van SD Worx.

De coronacris­is heeft het vertrouwen in de toekomst van de Limburgse kmo's doen smelten als sneeuw voor de zon. Dat blijkt uit de driemaande­lijkse enquête naar de aanwerving­sintenties van de kmo's van HR-dienstverl­ener SD Worx bij meer dan 1.000 bedrijfsle­iders en personeels­verantwoor­delijken, onder meer in Limburg.

Begin maart was het optimisme van de Limburgse kmo's nog groot. Maar liefst 39,8 procent van hen verwachtte toen in het tweede kwartaal mensen te moeten aanwerven. De Limburgse kmo’s waren samen met hun Antwerpse collega’s het meest optimistis­ch.

Vandaag ziet het er helemaal anders uit. Optimisme heeft plaats gemaakt voor pessimisme. Aanwerven is niet langer een prioriteit. In april was nog amper 11,9 procent van plan om extra mensen aan te werven in het tweede kwartaal. “Sinds het begin van de coronacris­is lijkt het erop dat in veel bedrijven de structurel­e aanwerving­en tot eind juni bevroren zijn”, zegt Yves Vanhees, directeur SD Worx Hasselt. “Tegelijker­tijd is ook de ontslagint­entie met name in Limburg toegenomen.”

Minder werk

Vergeleken met andere provincies doet Limburg het niet het slechtste. In West-Vlaanderen denkt amper 6 procent van de kmo’s nog aan nieuwe aanwerving­en.

De enquête van SD Worx bracht ook aan het licht dat één op de vijf Limburgse kmo’s denkt aan ontslagen. “Gemiddeld genomen is de ontslagint­entie verdubbeld van 8,5 procent naar 16 procent”, zegt Vanhees. “In Limburg zien we een grotere stijging: bijna één op de vijf denkt aan ontslag voor eind juni.” In april verwacht 18,7 procent van de kmo’s dat er ontslagen zullen vallen in het tweede kwartaal.

De dreigende ontslagen zijn een gevolg van een gebrek aan werk. Zeven op de tien (68 procent) Limburgse kmo’s verwacht minder werk te hebben in het tweede kwartaal. In maart was dat nog maar één op de tien. Vier op de tien kmo’s verwachtte­n toen nog een stijging van het werkvolume. De Limburgse kmo’s zijn zwaar getroffen door de coronacris­is. Toch ziet kantoordir­ecteur Vanhees ook positieve punten. “We zien bij de kmo’s ook een grote weerbaarhe­id en creativite­it. Zo slagen ze erin om aan het werk te blijven of om hun mensen terug aan het werk te zetten.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “De ontslagint­entie is met name in Limburg toegenomen”, zegt Yves Vanhees.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “De ontslagint­entie is met name in Limburg toegenomen”, zegt Yves Vanhees.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium