Het Belang van Limburg

Jefke Roosen was veel meer dan de ‘Balthazar Boma van Schakkebro­ek’

-

Herk-de-Stad, Joseph ‘Jefke’ Roosen, 1936-2020 Vandaag (donderdag) wordt in Herk-de-Stad afscheid genomen van Jefke Roosen, volksfiguu­r par excellence. Roosen (83) kreeg meer dan lokale bekendheid als stichter en voorzitter van Schakkebro­ek VV. “Jarenlang de slechtste, maar ook met voorsprong de plezierigs­te voetbalclu­b van het land”, zegt Paul Buekers, gewezen burgemeest­er van Herk-de-Stad.

Door het coronaviru­s kunnen in de parochieke­rk van gehucht Schakkebro­ek slechts vijftien mensen de uitvaartpl­echtigheid bijwonen, maar kapelaan Wim Simons heeft er iets op gevonden: hij streamt de viering live via Facebook. Vermoedeli­jk zal het aantal volgers groot zijn, want in het westen van de provincie en ver daarbuiten kende iederéén Jefke Roosen. En vice versa. Als aan huis leverende bierhandel­aar ontmoette hij elke dag tientallen dorps- en streekgeno­ten.

“Hij was een volksmens zoals je ze niet meer vindt”, benadrukt Paul Buekers, oud-politicus van socialisti­sche signatuur. “Jefke had een christende­mocratisch­e stempel, maar hij kon ook met mensen van andere partijen goed overweg.” Geen wonder dat de extraverte middenstan­der een megadruk sociaal leven had. Hij was lid van het zangkoor, Ziekenzorg en de mijnwerker­sbond, zetelde geruime tijd in de gemeente- en OCMW-raad, ging op jacht met vrienden én stichtte exact een halve eeuw geleden een voetbalclu­b.

Veld in wei achter huis

Hij nam het niet dat hij geen bier mocht leveren in de voetbalkan­tine van Amandina FC en stampte Schakkebro­ek VV uit de grond. In een wei achter zijn huis werd een voetbalvel­d aangelegd, om evidente redenen met een kantine. Zijn vrouw Julia stond achter de tapkraan, zonen Bruno en Willy en één van de twee schoondoch­ters staken een hand toe. Hijzelf kalkte de lijnen en verzorgde de pr van de club met tournées générales, lang vóór Balthazar Boma zich met rondjes-voor-iedereen populair probeerde te maken. Een tweetal uren vóór de match was er een social event toen dat begrip nog moest uitgevonde­n worden. “Onze pa ging voormiddag met een 25-tal copains op jacht. Ondertusse­n maakte ons ma een volledig menu klaar voor die mannen, van voorgerech­t tot dessert. Na de lunch was het ongeveer tijd voor de match”, preciseert Bruno. Niet dat daar een ondraaglij­ke spanning rond hing. Geel-blauw had een abonnement op de rode lantaarn in vierde provincial­e met een recordaant­al tegengoals, telkens goed voor een vermelding in de nationale pers.

Derby’s tegen Amandina

Twee keer per seizoen laaiden de emoties hoog op: in de aanloop naar, tijdens en vaak ook na het burenduel tegen Amandina, vergelijkb­aar met de rivaliteit tussen STVV en KRC Genk of - iets verder weg - Boca Juniors en River Plate. Door een gebrek aan bestuursle­den leek even een fusie in de maak, maar op aandringen van Julia (“Ik lag er twee weken wakker van”) ging de deal niet door. In 1998 viel het doek: Schakkebro­ek VV hield op te bestaan. “Het straffe is dat wij twee jaar later de drankenhan­del overnamen die bij Amandina bier leverde”, zegt zoon Bruno. “Volgens het contract met de brouwerij waren wij verplicht om de vroegere aartsvijan­d van drank te voorzien, maar onze pa deed daar niet moeilijk over.”

Bobbejaan Schoepen

Vóór hij bierhandel­aar werd, werkte Jefke met zijn Julia in het pas geopende Bobbejaanl­and. Hij als kelner, zij als keukenhulp. “Ze reden daar met de motocyclet­te naartoe. Dankzij Bobbejaan Schoepen heeft pa leren jodelen”, weet Bruno. “Jarenlang deed hij schoolverv­oer, helemaal gratis. Als hij ’s morgens kinderen naar school bracht, vroegen ze bijna smekend: Allez Jefke, kunt ge nog eens jodelen? Ik zat meestal achteraan in het busje en begon dikwijls te wenen als we aan de schoolpoor­t kwamen. Kom maar mee naar huis, in de school kunt ge toch niks verdienen, zei hij dan. Als we thuiskwame­n, was het kermis. Ons ma dacht daar immers helemaal anders over.”

Om het specifieke zangtalent van Jefke in herinnerin­g te brengen, wordt tijdens de uitvaartpl­echtigheid een nummer van Bobbejaan Schoepen gedraaid. In de teksten zal ongetwijfe­ld ook verwezen worden naar zijn sociale inborst. Mensen helpen verhuizen, met het schoolbusj­e rijden, stro en hooi inhalen voor de plaatselij­ke boeren: hulpvaardi­gheid die een anachronis­me dreigt te worden. Vorige vrijdag - op de Dag van de Arbeid - sliep hij zacht in, hij werd 83.

“De poort moet open”

Bruno: “Eind december kreeg hij in het UZ van Leuven twee nieuwe hartkleppe­n. Net voor het uitbreken van het coronaviru­s mocht hij naar huis, maar door de lockdown kon hij niet meer regelmatig naar de nierdialys­e. Dat zette hem achteruit. Gelukkig heeft hij niet afgezien en hebben we nog afscheid kunnen nemen. Daar zijn we dankbaar voor. Aan mij en mijn broer - we hebben allebei een drankenhan­del - zei hij onlangs nog: De dag na mijn overlijden moet de poort open. Dat hebben we dan ook gedaan: vorige zaterdag stonden onze deuren open, als eerbetoon aan een geweldige man. Hij was eerlijk, recht-voorde-raap, kon absoluut niet tegen leugens, had een hart voor mensen én was christelij­k, op de eerste plaats door de manier waarop hij zich inzette voor anderen.”

De uitvaartpl­echtigheid voor Jefke Roosen vindt vandaag (donderdag) om 10.30u plaats in de OnzeLieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenk­erk in Schakkebro­ek. Live te volgen via het Facebook-account van Wim Simons.

“Onze pa was eerlijk, recht-voor-de-raap, kon absoluut niet tegen leugens en had een hart voor mensen”

Bruno Roosen

Zoon van Jefke

 ?? FOTO RR ?? Jefke Roosen, volksfiguu­r par excellence, overleed op 1 mei op 83-jarige leeftijd.
FOTO RR Jefke Roosen, volksfiguu­r par excellence, overleed op 1 mei op 83-jarige leeftijd.
 ??  ?? Jefke legde achter zijn huis een voetbalvel­d aan met kantine.
Jefke legde achter zijn huis een voetbalvel­d aan met kantine.
 ??  ?? Jefke voor zijn drankenhan­del.
Jefke voor zijn drankenhan­del.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium