Het Belang van Limburg

Portugese kasseilegg­ers onderweg naar Bilzen

-

De achttien Portugese kasseilegg­ers van Natuurstee­n Nijst arriveren na bijna acht weken vandaag weer aan het bedrijf op de Taunusweg in Bilzen. Ze waren bij het uitbreken van de coronacris­is terug naar huis gegaan. “We hebben nu een bus ingezet om hen veilig weer naar België te brengen. Maandag gaan ze opnieuw aan de slag”, aldus zaakvoerst­er Danielle Wauters.

Al jaren zijn de Portugese kasseilegg­ers aan de slag bij het bedrijf Natuurstee­n Nijst. “Portugal is het land van de kasseistra­ten. Het leggen van kasseien zit echt in hun bloed. We hebben hier in de buurt een aantal huizen waar ze tijdens het jaar wonen. Toen de coronacris­is uitbrak, wilden achttien van onze 21 stielmanne­n graag terug naar huis om bij hun familie te zijn. Ze hebben nog een van de laatste vluchten kunnen nemen en toen gingen de grenzen dicht. Ook in Portugal sloeg het virus toe. De mannen hebben wekenlang doorgebrac­ht in een zeer strenge lockdown. Nu de uitreisbep­erkingen zijn aangepast, hebben we de papieren aangevraag­d om de essentiële werknemers terug naar België te halen. We hebben maandag een bus naar Portugal gestuurd, een rit van dik 24 uur. Noodzakeli­jk, want vluchten zijn er nog niet. Donderdago­chtend verwachten we ze aan het bedrijf, waar ze dan maandag terug aan de slag kunnen gaan”, vertelt zaakvoerst­er Danielle Wauters.

“We hebben deze stap goed overwogen. Uiteraard zullen alle maatregele­n strikt in acht worden genomen, maar schrik op besmetting is er niet. De mannen hebben hun tijd in Portugal in zeer strenge quarantain­e doorgebrac­ht. We hebben advies ingewonnen bij onze dokter en dat luidt dat verdere testen niet nodig zijn.” Voor het bedrijf is de terugkeer van de Portugese kasseilegg­ers een hele verademing. “Uiteraard. De groot- en kleinhande­l was nog actief met leveren en afhalen van materialen, maar de plaatsing van steen en kasseien viel door een gebrek aan werkkracht­en zo goed als volledig stil. In deze branche is social distancing perfect in de praktijk te brengen. Het werk kan dus vanaf maandag zonder problemen hervat worden”, aldus Wauters.

 ?? FOTO RR ?? Een kiekje van de Portugese kasseilegg­ers terwijl ze gisteren de Franse grens naderden op hun weg terug naar Bilzen.
FOTO RR Een kiekje van de Portugese kasseilegg­ers terwijl ze gisteren de Franse grens naderden op hun weg terug naar Bilzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium