Het Belang van Limburg

Corona knaagt aan rebelse imago van de bandana

Als ouders nog geen mondmasker hebben, is een sjaal of bandana ook goed. HBvL 02/05/2020

- Marcel GRAULS

Het coronaviru­s heeft ongewone nevenwerki­ngen. Zo rukt het dezer dagen de bandana vanuit gebieden als mode, rock of sport recht naar het midden van de samenlevin­g. Nevenstaan­de vindplaats komt uit een aanwijzing van Kind en Gezin, het agentschap van de Vlaamse overheid.

Het woord is in de 18de eeuw via het Portugees in het Engels beland en gaat terug op het Hindi-woord bandhana, wat gewoon band betekent.

Het sjaaltje - 22 op 22 inches, ruwweg 55 op 55 centimeter raakte in het Westen bekend door de piraten die het eeuwen geleden al - voorwaar een kledingstu­k - om het hoofd hadden.

Waar is de tijd dat een bandana een kleurrrijk sjaaltje was dat cowboy-acteur John Wayne standaard om de hals droeg? Tegen het zweet?

De eerste vermelding in ‘Het Belang van Limburg’ dateert van midden 1982, op de pagina ‘Vrouwenbel­ang’, en dan zitten we in de mode. In de rock-bandana even later is de piraat wel degelijk blijven zitten: Neil Young op Torhout/Werchter in 1993.

Dan volgt de wielerspor­t met Marco Pantani en Johan Museeuw, soms met een Vlaams leeuwtje erop.

Treffend is het beeld van april 2001 als blijkt dat Frank Vandenbrou­cke als enige van zijn ploeg een bandana om het hoofd draagt. Maar hij zit niet goed “en Frank stopt het stofje dan maar in de achterzak”. In 2003 doet de verplichte valhelm de bandana uit de wielerspor­t verdwijnen.

Sommige rockarties­ten deden hem om toen ze twintig waren en hadden hem op Blues Peer vijftig jaar later nog om: ‘Little Steven’ gitarist bij Bruce Springstee­n.

Het rebelse imago van de piraat is aan de bandana altijd blijven hangen. Totdat corona kwam.

 ??  ?? Elke week zoekt taalliefhe­bber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t.
Elke week zoekt taalliefhe­bber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium