Het Belang van Limburg

Beperkt bezoek van één persoon weer toegelaten vanaf 18 mei

- BRUSSEL Liliana Casagrande

Vanaf 18 mei is er weer bezoek mogelijk in de woon-zorgcentra. Daarover is een akkoord. Wel zal niet iedereen zomaar op bezoek kunnen gaan: er zijn strikte voorwaarde­n verbonden aan de bezoekrege­ling.

De Nationale Veiligheid­sraad liet op 15 april al het bezoek van één persoon toe in de woon-zorgcentra, maar daar kwam toen een storm van protest op. Vooral de kritiek van Margot Cloet, gedelegeer­d bestuurder van Zorgnet-Icuro, het grootste netwerk van Vlaanderen, zinderde lang na. De rusthuizen waren er op dat moment helemaal niet klaar voor. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) besloot een dag later om die versoepeli­ng niet toe te passen.

Maar intussen is de toestand in de rusthuizen verbeterd. “Rond 11 mei zullen de testen in de woonzorgce­ntra afgerond zijn, de cijfers tonen vandaag aan dat de besmetting­en afnemen. Van de personeels­leden test twee procent nog positief, bij de bewoners is dat vijf procent”, zegt Beke. “Dat is één van de belangrijk­e basisvoorw­aarden.” De Taskforce Covid19 Zorg - waarin zowel de Vlaamse administra­tie als ook de koepels zetelen - heeft donderdag beslist dat bezoek toch mogelijk wordt vanaf 18 mei. “Ik ben heel blij dat samen met de vertegenwo­ordigers van de woon-zorgcentra een bezoekrege­ling is uitgewerkt die de veiligheid en gezondheid van de medewerker­s en bewoners verzekert én tegelijk families opnieuw de kans geeft elkaar echt te zien.” Het bezoek is beperkt tot één persoon, liefst altijd dezelfde. Een familielid in een woon-zorgcentru­m telt trouwens niet mee voor de regel die de sociale contacten beperkt tot vier personen.

Zelf bepalen

De woon-zorgcentra mogen zelf bepalen wanneer ze klaar zijn voor bezoek. Dat kan alleen als ze het virus onder controle hebben. De taskforce raadt aan om het bezoek te beperken tot één keer per week een half uur. Elk bezoek is op afspraak in een bezoekersr­uimte of in open lucht. De koepelorga­nisaties reageren tevreden. “De systematis­che testen tonen aan dat er steeds minder nieuwe besmetting­en zijn, zowel bij bewoners als personeel”, reageert Margot Cloet. “De tijd is dus stilaan rijp om in veilige omstandigh­eden opnieuw bezoek te ontvangen in onze woon-zorgcentra.”

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) lijkt 18 mei voor de meeste woon-zorgcentra haalbaar. “Die datum is het uitgangspu­nt en daar hebben wij mee ingestemd, maar het is belangrijk dat alles veilig kan gebeuren”, zegt woordvoers­ter Nathalie Debast.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De woon-zorgcentra mogen zelf bepalen wanneer ze klaar zijn voor bezoek.
FOTO PHOTO NEWS De woon-zorgcentra mogen zelf bepalen wanneer ze klaar zijn voor bezoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium