Het Belang van Limburg

Waarom 4 geen 4 is: “Twee huishouden­s mogen bij elkaar op bezoek”

- REGEL VAN VIER HASSELT Mark van Luyk

“Het is de bedoeling dat er maar twee huishouden­s versmelten tot één.” Dat verduideli­jkte viroloog Steven Van Gucht vrijdag na de ontstane verwarring rond het getal van vier. Intussen groeit opnieuw de ergernis over de gebrekkige communicat­ie van de overheid.

Het principe is simpel: twee huishouden­s, los van de samenstell­ing, mogen elkaar vanaf zondag weer ontmoeten. Maar wel onder de voorwaarde dat ze geen contact hebben met andere mensen. Dat we zo weinig mogelijk mensen uit andere ‘bubbels’ zien, is volgens virologen niet alleen noodzakeli­jk om de verspreidi­ng van het virus tegen te gaan, het maakt het voor de contact tracers straks ook gemakkelij­ker om bij een besmetting van één persoon al de anderen uit de bubbel te testen en indien nodig snel te isoleren. Maar de politici vonden de term ‘bubbels’ van de Belgische virologen lastig te vertalen, bijvoorbee­ld naar alleenstaa­nden toe. En dus werd het compromis een getal: vier personen.

Contract aangaan

“Vanaf zondag mogen twee huishouden­s bij elkaar op bezoek gaan”, verheldert viroloog Steven Van Gucht. “Die huishouden­s kunnen een gezin zijn, huisgenote­n die samenwonen of een alleenstaa­nde. Het getal vier is gekozen omdat het modale Belgische gezin uit vier personen bestaat. Het is belangrijk dat we bij dit bezoek de basisregel­s blijven respectere­n: afstand bewaren en handen wassen. Als afstand bewaren niet lukt, draag dan een mondmasker.”

“Denk er ook goed over na met welk huishouden je wil afspreken en zorg ervoor dat dit huishouden ook voor jullie kiest, zodat jullie binnen die kring blijven”, benadrukt Van Gucht. “Jullie

“Elke overheid zou moeten nadenken over hoe Google het

zou zeggen”

Tom Van den Bergh

Communicat­iespeciali­st RCA

gaan eigenlijk een contract met elkaar aan: dat jullie enkel met elkaar afspreken en met niemand anders. We raden af dat de vier bezoekers die je mag ontmoeten, uit vier verschille­nde huishouden­s komen. Dan zou je het netwerk in één klap sterk uitbreiden. Dat schept enorme kansen voor het virus om zich weer te verspreide­n.”

Dat andere huishouden, dat mogen trouwens ook de grootouder­s zijn. “Maar hou afstand. Het is niet de bedoeling dat ze weer op de kleinkinde­ren gaan babysitten.”

Buiten deze nieuwe grotere bubbel kunt u ook nog altijd gaan sporten in de buitenluch­t met twee andere personen die eventueel uit een andere bubbel komen. “Dit moeten dan ook telkens weer dezelfde twee personen zijn, én met de nodige afstand.”

Buitenspel

Intussen groeit opnieuw de ergernis over de communicat­ie van de overheid, die ook deze regel niet echt helder uitgelegd kreeg. Uit een enquête van communicat­iebureau RCA onder duizend Vlamingen blijkt dat de helft van hen de informatie van de overheid verwarrend en onduidelij­k vindt. De burgers hebben wel vertrouwen in de experts die het woord nemen. “Ze zitten natuurlijk in een situatie waar niemand ervaring mee heeft”, zegt Tom Van den Bergh, communicat­iespeciali­st bij RCA, “maar ze hebben nu toch al twee maanden de tijd gehad om een communicat­ieplan te maken. Ik geef wel toe dat die ‘regel van vier’ even moeilijk uit te leggen is als de buitenspel­regel. Iedereen interprete­ert hem op zijn manier.”

“De overheid zit nog steeds in crisiscomm­unicatie zoals bij een ramp, maar ondertusse­n zijn we al twee maanden verder. Die stijl van communicer­en past niet meer. Uit de laatste persconfer­entie sprak wel vertrouwen en de premier toonde empathie, maar de boodschap naar de bevolking was niet simpel gebracht. Die ‘blijf in uw kot’ was duidelijk, maar hoe langer de crisis duurt, hoe moeilijker de boodschapp­en. Zo komt er ruimte voor interpreta­tie bij het publiek. In de GEESexpert­engroep zit geen communicat­iespeciali­st, maar er zitten er wel genoeg bij de kabinetten. Daarom zou de Veiligheid­sraad meer tijd moeten nemen om de communicat­ie op een simpele en heldere manier met hen voor te bereiden voor de bevolking: zeg het zoals Google het zou zeggen. Dat het beter kan bewijzen veel bedrijven en lokale overheden.”

 ?? FOTO RR ?? Eigenlijk is het simpel: je mag je bubbel uitbreiden met één andere bubbel. Want hoe meer bubbels verbonden worden, hoe groter de kans voor het virus om zich weer te verspreide­n. Die andere bubbel mogen ook de grootouder­s zijn. “Maar hou afstand.”
FOTO RR Eigenlijk is het simpel: je mag je bubbel uitbreiden met één andere bubbel. Want hoe meer bubbels verbonden worden, hoe groter de kans voor het virus om zich weer te verspreide­n. Die andere bubbel mogen ook de grootouder­s zijn. “Maar hou afstand.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium