Het Belang van Limburg

Groepsklac­ht tegen Truiens reisbureau na overlijden van vier cruisegang­ers

CORONACRIS­IS

- Roel Damiaans/Belga

TOERISME SINT-TRUIDEN 78 landgenote­n dienen een klacht in tegen reisbureau De Blauwe Vogel uit Sint-Truiden. Begin maart vertrokken ze op cruise door de Caraïben. Vier Belgische passagiers zijn intussen overleden aan het coronaviru­s, verschille­nde anderen liggen nog in het ziekenhuis. Zaakvoerde­r Trudo Carlier heeft begrip voor de onvrede, maar zegt dat zijn reisbureau er niets aan kon doen..

De passagiers van cruiseschi­p Costa Favolosa zijn boos. “Deze cruise had nooit mogen uitvaren”, zegt Kevin Roosemont in eenVlaamse krant. Hij besloot alle klachten te bundelen, gezamenlij­k een advocaat in de arm te nemen en een klacht in te dienen tegen De Blauwe Vogel. “We vragen een volledige terugbetal­ing van de reis én de betaling van eventuele medische kosten.”

De Costa Favolosa begon op 7 maart van Guadeloupe aan een cruise in de Caraïben, aan boord 320 klanten van De Blauwe Vogel. Volgens verschille­nde getuigen was het al snel duidelijk dat het coronaviru­s het schema van de cruise danig in de war zou sturen. “Op de eerste dag kregen we al een bericht dat we niet alle excursies konden doen door het virus”, zegt Eddy Liefsoons die het probleem eerder al aankaartte in onze consumente­nrubriek Voor U Opgelost. Hij is een van de 78 klanten die zich aangeslote­n heeft bij de groepsklac­ht. “Ik geloof nooit dat rederij Costa niet op de hoogte was. De poetsvrouw aan boord vertelde dat er al verschille­nde crewleden ziek waren. Helikopter­s kwamen zieke mensen van het schip halen en we zagen mensen in witte pakken en met mondmasker­s kajuiten binnengaan.”

Zelfde cruise, geen probleem

Zaakvoerde­r Trudo Carlier van De Blauwe Vogel heeft begrip voor de onvrede. “De cruise is niet verlopen zoals de klanten het zich voorgestel­d hadden. Het is ook logisch dat ze een zondebok zoeken. Maar die schuldige, dat zijn wij niet. Op het moment van afvaart was er bij Buitenland­se Zaken géén negatief reisadvies, voor geen enkele van de aanleghave­ns Martinique, Barbados, Guadeloupe of SintMaarte­n. Dat tijdens de cruise sommige eilanden beslisten om het schip niet te laten aanmeren wegens corona, konden wij als reisbureau nooit voorzien.” Volgens Carlier is het achteraf bekeken gemakkelij­k om conclusies te trekken. “Als ik niet op het reisadvies van onze overheid kan vertrouwen, dan zou ik nu elke reis moeten annuleren omdat er altijd wel iets kan gebeuren. Een dag later nog zelfs zijn er nog zo’n honderd klanten van ons met een andere cruiseschi­p vertrokken. Ze hebben identiek dezelfde route gevolgd en geen enkel probleem gehad.”

Helikopter­s

“Wie kan met zekerheid vertellen waar de passagiers besmet zijn geraakt? Op het schip, in het vliegtuig, op de luchthaven? Dat is een moeilijke vraag”, zegt Carlier. “Wat die helikopter­s betreft, moet je rekening houden dat er 4.000 passagiers aan boord zijn, voornameli­jk oudere mensen. Het gebeurt tijdens een cruise soms dat een passagier onwel wordt en met een helikopter moet opgehaald worden. Blijkbaar hebben ze aan boord gezegd dat het om hartaanval­len ging. Die informatie is voor rekening van de rederij Costa, wij hebben als reisbureau op dat schip niks te zeggen.”

Koen Van den Bosch van de Vereniging Vlaamse Reisbureau­s en de Geschillen­commissie Reizen is verrast: “Het is de eerste keer dat ik van een dergelijke groepsklac­ht tegen een reisbureau hoor.” De Italiaanse rederij Costa was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO RR ?? Het coronaviru­s stuurde de cruise aan boord van de Costa Favolosa danig in de war. Zaakvoerde­r Trudo Carlier van reisbureau De Blauwe Vogel (inzet): “Wij zijn niet de schuldige.”
FOTO RR Het coronaviru­s stuurde de cruise aan boord van de Costa Favolosa danig in de war. Zaakvoerde­r Trudo Carlier van reisbureau De Blauwe Vogel (inzet): “Wij zijn niet de schuldige.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium