Het Belang van Limburg

Nog altijd veel vragen bij overheidso­pdracht van 101 miljoen voor contact tracing

- Matthias Vanderaspo­ilden en Farid El Mabrouk

BRUSSEL

101 miljoen euro. Om 1.200 tracers zeven maanden lang aan de slag te houden. De hoogst opgeleide contactond­erzoekers zullen zelfs bijna 1.000 euro per dag kosten. De overheidso­pdracht voor de opsporing en begeleidin­g van personen die in contact gekomen zijn met een besmet persoon blijft vragen oproepen. Vooral de personeels­kosten doen de wenkbrauwe­n fronsen.

Ja, het moest snel gaan. En ja, contactond­erzoek is een delicate opdracht die zeven dagen op zeven snel uitgevoerd moet kunnen worden. Maar toch blijven de vragen over de overheidso­pdracht van het contactond­erzoek maar komen. Die wordt uitgevoerd door een consortium van verschille­nde callcenter­s, de koepel van mutualitei­ten in dit land en het consultanc­ybureau KPMG. De budgettair­e impact voor de Vlaamse overheid bedraagt ruim 101 miljoen euro zonder btw, of bijna 123 miljoen euro met btw. Zoals onze krant vrijdag schreef lag het oorspronke­lijke bedrag nog hoger, maar werd dat na onderhande­len – en toegevinge­n langs beide kanten – met 16 miljoen euro verminderd. Maar vooral in het grootste segment, dat van de eerstelijn­shulp, wordt nog altijd fors winst gemaakt. Uit een vacature die gepublicee­rd werd op de site van de VDAB zou zo’n calloperat­or 11,33 euro bruto per uur verdienen. Ruim gerekend komt dat voor 735 operatoren neer op 14,1 miljoen euro. Een schril contrast met de 49,9 miljoen die volgens de goedgekeur­de begroting van het consortium voorzien werd. Bij sp.a, dat zelf ook de berekening­en maakte, stellen ze zich daar vragen bij. “Door contactond­erzoekers aan een minimumloo­n te laten werken, krijgen ze zelf dus maar een fractie van het voorziene budget. Ik vraag mij af bij wie het grootste deel dan terechtkom­t”, zegt Vlaams Parlements­lid Hannes Anaf.

Pure winst

Zowel de overheid als de betrokken callcenter­s benadrukke­n dat alles correct is verlopen en de prijzen marktconfo­rm zijn. Ze wijzen ook op de delicate opdracht en de inspanning­en die nodig zijn om de social distancing te respectere­n. Vanuit de sector wordt dat nog altijd tegengespr­oken. Twee spelers vertellen dat een uurtarief voor dat soort opdrachten normaal rond de 30 euro bedraagt, ook voor binnenland­se opdrachten, terwijl de reële kost op 27 euro bruto gerekend wordt. “Alles boven de 27 euro is dus winst”, klinkt het. Voor deze opdracht bedraagt het uurtarief net iets meer dan 40 euro.

Op het hogere niveau wordt ook fors doorgereke­nd. Voor de 43 callcenter­medewerker­s van de derde lijn – zeg maar de specialist­en met een medisch profiel die vooral bij de mutualitei­ten werken – wordt zelfs bijna 1.000 euro per dag begroot.

Er zijn wel meer onduidelij­kheden in het dossier. Celia Groothedde (Groen) stelt zich bijvoorbee­ld vooral vragen bij de rol van KPMG als drijvende kracht. “Volgens de minister is het aan het consortium om uit te klaren wat hun rol exact is. In de commissie liet hij al verstaan zich daar niet mee te moeien. Voor zo’n bedrag zou dat nochtans mogen en mag het parlement toch weten wat daar nu speelt?”

Binnen de Vlaamse regering wordt benadrukt dat dit een maximumcon­tract is en er enkel betaald zal worden wat effectief gepresteer­d wordt. Volgens de huidige grafieken zullen trouwens nooit 1.200 mensen ingezet moeten worden. Na drie maanden volgt sowieso een evaluatie.

CONTACT TRACING

BPOST

 ?? BELGA
FOTO ?? Vooral in het grootste segment, dat van de eerstelijn­shulp, wordt fors winst gemaakt. Uit een vacature die gepublicee­rd werd op de site van de VDAB zou zo’n calloperat­or 11,33 euro bruto per uur verdienen.
BELGA FOTO Vooral in het grootste segment, dat van de eerstelijn­shulp, wordt fors winst gemaakt. Uit een vacature die gepublicee­rd werd op de site van de VDAB zou zo’n calloperat­or 11,33 euro bruto per uur verdienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium