Het Belang van Limburg

Meer besmetting­en, maar dalende trend houdt aan

- Koen Snoekx

LIMBURGSE CIJFERS HASSELT In Limburg kwamen er gisteren 47 nieuwe coronabesm­ettingen bij, dat zijn er dubbel zoveel als de dag voordien. “Toch zitten we nog altijd in een dalende trend”, stelt viroloog Steven Van Gucht gerust.

In Limburg kregen vrijdag opnieuw 47 mensen te horen dat ze positief hebben getest op het coronaviru­s. Dat zijn er dubbel zoveel als donderdag, toen er sprake was van 23 nieuwe besmetting­en. Toch is die nieuwe stijging niet meteen alarmerend. “Er is nog altijd sprake van een dalende trend van het aantal nieuwe besmetting­en”, stelt viroloog Steven Van Gucht gerust. Zo fluctueert het aantal nieuwe positieve gevallen in Limburg al acht dagen tussen twintig en vijftig nieuwe besmetting­en per dag. De ene dag leunt het aantal nieuwe positieve gevallen wat dichter aan bij de grens van vijftig, zoals vrijdag, de andere dag ligt dat aantal wat dichter bij de grens van twintig, zoals donderdag. Maar geen enkele keer dook het aantal nieuwe besmetting­en de afgelopen acht dagen boven die grens van vijftig. In Limburg zijn in totaal nu 5.604 mensen met zekerheid besmet met het coronaviru­s. Dat betekent dat al 65 op 10.000 Limburgers in aanraking zijn gekomen met het virus, waarmee Limburg veruit de zwaarst getroffen provincie blijft.

8.521 corona-overlijden­s

Vanuit de Limburgse ziekenhuiz­en werden gisteren, net als de dag voordien, opnieuw drie coronaover­lijdens gemeld. Na acht dagen zonder sterfgeval­len overleed in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt opnieuw een coronapati­ënt. Dat brengt het totale aantal overlijden­s in Jessa op 89, dat zijn er precies evenveel als in het Sint-Trudo

Ziekenhuis in Sint-Truiden. Het ZOL in Genk heeft met één extra sterfgeval nu 62 corona-overlijden­s. Ook het AZ Vesalius in Tongeren had opnieuw een coronaover­lijden te betreuren. Het totaal staat daar nu op 33. In het SintFranci­scuszieken­huis in Heusden-Zolder

stierven al 60 coronapati­ënten, in Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik 24. In het Mariazieke­nhuis in Pelt waren er tot 15 april 23 corona-overlijden­s, recentere cijfers zijn niet bekend. Dat brengt het totale dodenaanta­l van de coronacris­is in onze ziekenhuiz­en op minstens 380. Over het hele land was er gisteren sprake van 107 nieuwe overlijden­s. Daarmee eiste het coronaviru­s in België al 8.521 mensenleve­ns. “De trend van het aantal overlijden­s is wel nog altijd dalend en neemt af met ongeveer vijf procent per dag en dat is hoopgevend”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

TRANSPORT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium