Het Belang van Limburg

Dan toch een app om het virus te vinden

- Roel Damiaans

Twee weken geleden verkondigd­e federaal minister van Privacy Philippe De Backer nog formeel dat een contact tracing-app niet nodig was. Vandaag blijkt dat ons land wel zo’n app gaat gebruiken in de strijd tegen het virus. Het is alleen nog niet duidelijk welke het zal worden.

Wereldwijd werken verschille­nde bedrijven aan een contact tracing-app die bij voorkeur universeel gebruikt kan worden. Professor en microbiolo­og Emmanuel André, sinds kort verantwoor­delijk voor de contact tracing in ons land, bevestigde gisteren dat de manuele tracing ondersteun­d zal worden door één of meerdere apps. Welke, dat is nog niet bekend.

In Europa zijn professore­n en specialist­en in cybersecur­ity en privacy enkele weken geleden begonnen met de ontwikkeli­ng van de DP-3T-technologi­e (Decentrali­sed PrivacyPre­serving Proximity Tracing).

Dit maakt het mogelijk om contact tracing te doen via anonieme bluetooths­ignalen, maar zonder centrale databank waarin gebruikers­gegevens bewaard worden.

Europese landen

Het is niet duidelijk of ons land ook voor DP-3T zal gaan, maar de app heeft wel veel troeven. Het is volledig anoniem en gedecentra­liseerd waardoor de privacy van gebruikers gewaarborg­d blijft, verder geniet het de steun van Apple en Google, en is samenwerki­ng met andere Europese landen mogelijk. Zwitserlan­d, Oostenrijk, Estland, Letland en Duitsland gaan er al mee aan de slag, Finland heeft ook interesse. In Duitsland was er eerst een voorkeur voor een app met centrale database, maar sinds kort opteren ze nu ook voor een app die gebaseerd is op de DP-3Ttechnolo­gie. Duitsland start er op 15 juni mee.

Batterij

De bedoeling was om de DP-3Tapp op 11 mei te lanceren in Zwitserlan­d, maar dat heeft vertraging opgelopen. Omdat de app continu signalen uitstuurt, zou hij de batterij van iPhones op korte tijd kunnen leegslurpe­n. Apple zoekt naar een oplossing voor zijn toestellen. Vergeleken met de miljoenen euro’s die nodig zijn om de manuele tracing te bekostigen, is de app spotgoedko­op. “De app is klaar en gratis te gebruiken. Alleen zal elk land apart er nog een laagje op moeten leggen, zoals lokale telefoonnu­mmers, informatie en richtlijne­n”, aldus professor en specialist cyberveili­gheid Bart Preneel (KU Leuven) die samen met collega’s uit heel Europa DP-3T mee ontwikkeld­e.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het is nog niet geweten welke contact tracing-app ons land gaat gebruiken.
FOTO PHOTO NEWS Het is nog niet geweten welke contact tracing-app ons land gaat gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium