Het Belang van Limburg

Trouwring Christophe Lambrecht na vier jaar teruggevon­den

- Thomas Jansen

STUDIO BRUSSEL HASSELT

Aan iedereen die het horen wou, vertelde Christophe Lambrecht hoe hij zijn trouwring in augustus 2016 verloor. Hoe hij op een terras aan de Schelde op een stoel kroop om iemand te imiteren, en bij een van zijn wilde gesticulat­ies het kleinood door de lucht vloog. Sindsdien lag de ring ergens onder de houten terrasvloe­r, onvindbaar voor Christophe, zijn vrouw Anda Ackx en alle andere terrasgast­en die destijds mee op hun knieën zaten te zoeken. De warmste stem van Vlaanderen maalde er niet om. Een ring armer, een leuk verhaal rijker. Toen de presentato­r van Studio Brussel op 5 mei vorig jaar plots overleed, kreeg de ring een veel grotere waarde. Vrienden van het koppel besloten, achter de rug van Anda, om een beroep te doen op de website ‘gevonden-verloren.nl’. De Nederlands­e stichting is ook actief in België en Nederland en vond al 4.288 items terug. Daaronder niet alleen trouwringe­n, maar ook sleutels, gsm’s en sieraden. En dat allemaal met een team van 37 vrijwillig­ers, die enkel een kilometerv­ergoeding vragen voor hun urenlange speurtocht.

Plat op de buik

In ons land zijn vier vrijwillig­ers actief, en die zakten op 11 maart allemaal af naar het Antwerpse terras. “Met acht ogen zie je immers meer dan met twee”, lacht Danny Kleeren, één van de vier vrijwillig­ers. “We begonnen met de metaaldete­ctor, maar die houten planken zweefden zo’n vijftien centimeter boven de beton. Bovendien waren er veel schroeven, dus die detector pingelde voortduren­d. En dus lagen we al snel plat op onze buik te zoeken, met zaklampen en het blote oog.” Dik drie uur later was er van de ring nog geen spoor. De duisternis was al aan het vallen, de vrienden van Anda en Christophe gaven de moed op. Tot één van de vier vrijwillig­ers plots toch iets blinkends opmerkte: de ring van Christophe

Lambrecht. De vreugde bij zowel de vier mannen als de vrienden was immens. Anda wist op dat moment nog van niets, en dat zou zo blijven tot afgelopen dinsdag. Dag op dag één jaar na het overlijden van haar echtgenoot, geven haar vrienden haar de verloren gewaande trouwring terug.

Een huzarenstu­kje, maar voor de stichting is alles mogelijk. “We zoeken overal, zelfs diep onder water”, zegt oprichter Martin van Hees. “In Nederland hebben we zelfs eens een trouwring teruggevon­den die al veertig jaar verloren was. Slechts 1 op de 85 opdrachten kunnen we niet tot een goed einde brengen. En dan is het soms nog omdat het voorwerp elders blijkt te liggen.”

Gratis

Blijft de vraag waarom de stichting hun werk gratis blijft doen. “Iemand gelukkig maken, daar moet je geen geld voor vragen”, antwoordt Van Hees. “Ik heb zelf al tien jaar een auto-immuunziek­te. De artsen voorspelde­n dat ik binnen het jaar in een rolstoel zou zitten, maar ik heb hen ongelijk kunnen geven. Ik heb nog continu ontsteking­en aan mijn spieren en gewrichten, maar kan regelmatig doen wat ik wil. En dan maak ik het liefst anderen gelukkig.” Zoals Anda bijvoorbee­ld. Voor haar is de ring “het mooiste cadeau ooit.” In een videoberic­ht van Studio Brussel bedankt ze haar vrienden uitgebreid. “Het is een prachtig verhaal dat Christophe nu al, mét armbewegin­gen, aan Prince en David Bowie aan het vertellen is”, besluit ze.

→ www.gevonden-verloren.be

VERLOREN TROUWRING

 ?? FOTO RR ?? Anda, de vrouw van Christophe Lambrecht, met haar kinderen.
FOTO RR Anda, de vrouw van Christophe Lambrecht, met haar kinderen.
 ?? FOTO RR ?? Vrijwillig­ers van gevonden-verloren.nl gingen op zoek naar de ring van Christophe onder het terras waar hij die vier jaar geleden verloor.
FOTO RR Vrijwillig­ers van gevonden-verloren.nl gingen op zoek naar de ring van Christophe onder het terras waar hij die vier jaar geleden verloor.
 ??  ?? FOTO © VRT / STUBRU DAMON
FOTO © VRT / STUBRU DAMON

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium