Het Belang van Limburg

Toernooi dat niet bestaat.

- Karel Moors

MERCHANDIS­ING HASSELT

De Rode Duivels prijken op chocolade van Côte d’Or, blikjes van Coca-Cola en verpakking­en van Jupiler. Bedoeling was om daarmee te scoren in aanloop naar het EK Voetbal, maar dat is een jaar uitgesteld door de coronacris­is. De Duivelse emballages blijven toch in omloop. “Die merken hadden die verpakking­en lang op voorhand besteld, dat productiep­roces kon niet meer stilgelegd worden”, verklaart Manu Leroy, Marketing & Communicat­ion Director bij de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d (KBVB). “Da’s geen probleem, ze hebben het recht om foto’s van spelers te gebruiken. Ze hebben wel hun wedstrijdr­eglement moeten aanpassen als ze bijvoorbee­ld tickets voor EK-matchen uitdeelden.”

Verzamelob­ject

Leroy ziet zelfs een extra verkooparg­ument: “Je kan die producten beschouwen als collector’s items van een toernooi dat nooit heeft plaatsgevo­nden.”

“Onze blikjes met afbeelding­en van voetballer­s zijn inderdaad verzamelob­jecten”, sluit woordvoers­ter Laura Brems van CocaCola aan. “Die blikjes vernietige­n zou verspillin­g zijn. Wij bieden ze aan tot einde voorraad.” Andere sponsors hebben hun geplande reclamecam­pagnes met de Duivels wel on hold gezet. “In maart was er een fotosessie voorzien omdat de Rode Duivels toen samen in het land waren. Een aantal sponsors, zoals de bank ING en de Nationale Loterij, wilden daar campagnebe­elden schieten, maar die shoot viel weg door de coronacris­is. Toen was er wel even schrik: wat als het EK doorgaat? Dan hadden die merken hun campagne nooit op tijd klaargekre­gen. In die zin viel het uitstel van het EK niet slecht: de campagnes zitten in de frigo of de firma’s hebben een jaar de tijd om iets nieuws uit te werken. Alle mediacampa­gnes zijn natuurlijk wel geschrapt.” De KBVB heeft geen schadeclai­ms ontvangen. “We hoeven niemand te compensere­n voor verlies: het EK is gewoon verplaatst. Tickets en hospitalit­y en visibilite­it die we aan sponsors hadden moeten geven, krijgen ze op een later moment. Ook de acties die de KBVB zelf had gepland, stellen we gewoon een jaar uit”, zegt Leroy.

Stickeralb­ums

Supermarkt­keten Carrefour bracht vroeger een stickerboe­k uit. “Dat gaan we dit jaar niet doen, dat was al voor de coronacris­is beslist”, meldt woordvoerd­er Marco Demerling. “We houden wel onze gebruikeli­jke Rode Duivels-campagne, maar iets later in het jaar: van 17 juni tot en met 24 augustus. We gaan iets doen met bordspelle­n rond de Rode Duivels en de Red Flames.” En dan is er nog Panini. De bekende uitgeverij wilde eerst geen stickers en verzamelal­bum uitbrengen rond Euro 2020, omdat het voetbaltoe­rnooi minstens een jaar opschuift. Maar het Italiaanse bedrijf met hoofdzetel in Modena komt terug op die beslissing. Op aandringen van fans, heet het. En dus verschijnt er een stickeralb­um voor een geannuleer­d toernooi. De spelers van de nationale elftallen heeft Panini zelf geselectee­rd, alle usual suspects zijn erbij.

Het rechtstree­ks ruilen van prentjes – Kevin De Bruyne voor Cristiano Ronaldo én Luka Modric – zal wel anders moeten vanwege het besmetting­sgevaar. Panini België past de verkoopstr­ategie daarom aan: naast het traditione­le album en de zakjes met vijf stickers in winkels, focussen ze op onlineverk­oop. Tegelijk zetten ze een systeem op om te ruilen op afstand. De uitgeverij biedt ook een doos met 120 zakjes te koop aan, goed voor 600 stickers. Daarmee vul je in principe het volledige album in één klap. Ontbrekend­e stickers kan je via een QR-code gratis bijbestell­en.

 ?? FOTO PANINI ?? Het EK Voetbal is uitgesteld naar 2021, maar Panini brengt toch stickers en een verzamelal­bum uit rond Euro 2020. “Op vraag van de fans.”
FOTO PANINI Het EK Voetbal is uitgesteld naar 2021, maar Panini brengt toch stickers en een verzamelal­bum uit rond Euro 2020. “Op vraag van de fans.”
 ??  ?? Cola- en bierblikje­s met afbeelding­en van de Rode Duivels, of chocolader­epen. Heel wat merken hadden de verpakking­en al op voorhand besteld en brengen ze daarom toch op de markt.
Cola- en bierblikje­s met afbeelding­en van de Rode Duivels, of chocolader­epen. Heel wat merken hadden de verpakking­en al op voorhand besteld en brengen ze daarom toch op de markt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium