Het Belang van Limburg

Moeskroen ontspringt de dans voor vijfde keer in zes jaar

- Bart Lagae, Jürgen Geril en Koen Van Uytvange

Het Belgisch voetbal staat op zijn kop. Moeskroen, club van witwasprak­tijken en louche makelaars, kreeg van het BAS toch zijn proflicent­ie. Dat levert vooral verliezers op. Het is gezichtsve­rlies voor de Voetbalbon­d en de Licentieco­mmissie, W-Beveren vreest opnieuw degradatie én welke competitie­formule passen we straks in godsnaam toe? Een overzicht van alles en iedereen die klappen krijgt na deze beslissing.

HET BELGISCH VOETBAL

De reacties op sociale media logen er niet om. Het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) zal wel juridische gronden hebben, maar geen enkele voetballie­fhebber verwachtte dat Moeskroen zijn licentie zou krijgen. ‘Wat een grap’ was nog de zachtste reactie. Vooral omdat er dit keer wel bewijzen op tafel lagen dat makelaars Pini Zahavi en Fali Ramadani aan de touwtjes trekken bij Les Hurlus. De Voetbalbon­d vindt al vier jaar dat Moeskroen niet thuishoort in het profvoetba­l, maar leed weer een juridische nederlaag. Blijkbaar is het reglement nog altijd kaas met gaatjes. Vorig jaar ontsnapte KV Mechelen na de zaak Propere Handen, nu ontspringt Moeskroen nog maar eens de dans. De beloofde aanpassing­en aan het bondsregle­ment zijn weliswaar klaar, maar zijn nog niet in gebruik. Zo loopt het Belgisch voetbal imagoschad­e op. “We moeten ons hierbij neerleggen”, aldus Peter Bossaert, CEO van de Bond. “In eerste aanleg spraken wij ons duidelijk uit, maar de beroepspro­cedure ligt bij het BAS. Dat heet de scheiding der machten. Dat was ook zo bij Mechelen.”

DE LICENTIEPR­OCEDURE

Hoe zou licentiema­nager Nils Van Brantegem zich voelen? Zijn commissie reikte aan clubs als Standard, Moeskroen, Lommel, Oostende... begin april geen proflicent­ie uit omdat ze niet in regel waren, maar elke club die naar het BAS stapt, krijgt zijn licentie toch. Ook voor KVO ziet het er goed uit. Oké, er is dan extra tijd om de dossiers te vervolledi­gen, maar wat stelt die licentiepr­ocedure nog voor? Tot nu toe volgde het BAS de licentieco­mmissie slechts twee maal. De laatste keer was toen White Star Woluwe met John Bico uit het profvoetba­l verdween. Verschille­nde clubs spraken over het failliet van het systeem en roepen op om de geloofwaar­digheid van ons voetbal te herstellen. Het is duidelijk dat onze competitie door bepaalde buitenland­se groepen nog altijd kan gebruikt worden om geld te komen scheppen. Niet met een voetbalpro­ject, maar met een handeltje in spelers. Westerlo stuurde zelfs een formeel persberich­t: “Met dit soort tussenkoms­ten worden clubs die wel volgens de regels werken volledig belachelij­k gemaakt. De licentiepr­ocedure en de controle door het BAS komen zo op de helling te staan.”

WAASLAND-BEVEREN

De reactie van Westerlo was verwacht. De ploeg uit 1B hoopte - net als Virton - om nog te promoveren naar 1A, ten koste van Moeskroen. Ze verwachtte zelfs een schadeverg­oeding te krijgen voor het jaar dat ze degradeerd­en terwijl Les Hurlus de boel belazerden. Daarom volgden de Kemphanen het dossier als tussenkome­nde partij. Op basis van het reglement kan Westerlo echter niet promoveren. Het grootste slachtoffe­r dreigt Waasland-Beveren te worden. Zij waren de rode lantaarn toen onze competitie na 29 speeldagen werd stopgezet. Als Moeskroen of Oostende zouden wegvallen uit 1A, dan konden ze reglementa­ir gezien niet meer degraderen. Die zekerheid valt weg als die twee teams wel op het hoogste niveau blijven. “Als KVO zijn licentie krijgt, felicitere­n we hen”, aldus W-Beveren voorzitter Dirk Huyck. “Over Moeskroen moet iedereen die het dossier leest maar zijn eigen gedacht vormen. Wij accepteren de beslissing van het BAS. Wat we echter nooit zullen aanvaarden is een degradatie op papier. W-Beveren wordt niet het slachtoffe­r van de stopgezett­e competitie. Daar zullen wij ons met alle middelen tegen verzetten.”

Op de Freethiel kijken Duitse kandidaat-overnemers nog altijd aandachtig toe. Het zou voor hen erg vervelend zijn als de club naar 1B moet.

DE COMPETITIE­FORMULE

Als Moeskroen en KVO wegvielen dan was het probleem van de competitie­formule opgelost. Dan kon W-Beveren in 1A blijven en konden OH Leuven en Beerschot - die de promotiefi­nale niet konden afwerken - hun plaats innemen. Nu wordt de puzzel veel complexer. Zelfs als men WaaslandBe­veren een som geld meegeeft, zullen ze niet willen zakken en de Pro League wil absoluut rechtszake­n vermijden. Waasland-Beveren in 1A houden lijkt dus de beste oplossing. Beverenvoo­rzitter Huyck ziet het zo: “Ofwel verklaren we de afgelopen competitie nietig, zoals in Nederland en is er geen kampioen, degradant of stijger. Ofwel gaan we voor een oplossing waarin iedereen zich kan vinden: met 18 ploegen.”

Vrijdag beslist de Pro League over de eindstand. Er is een meerderhei­d van 80 procent nodig om het klassement na 29 speeldagen als definitief te beschouwen. Nietig verklaren is geen optie, want dan wordt Club Brugge een verdiende titel ontnomen. Volgend seizoen met 16 teams blijven is eveneens onmogelijk, want dan negeer je Beerschot en OH Leuven. Omdat OHL net als Moeskroen een Thaise eigenaar heeft, kwamen de Leuvenaars niet tussen in het licentiedo­ssier van Les Hurlus.

De Voetbalbon­d vindt al vier

jaar dat Moeskroen niet thuishoort

in het profvoetba­l, maar leed weer een juridische nederlaag

Toch claimen ook zij, samen met Beerschot, hun plaats in 1A. Gebeurt dat niet, dan komt er weer een rechtszaak. Het beste compromis lijkt dus een competitie met 18 clubs (zonder play-offs?). AA Gent, Charleroi en Genk huiveren al.

MOESKROEN ZELF

Bij Moeskroen stelde voorzitter Patrick Declercq. “Dit is de enige juiste beslissing. Ondanks onze beperkte middelen en het feit dat sommigen ons liever zien verdwijnen, hebben we onze plaats in de elite van het voetbal.” Toch kraaien ze best niet te vroeg victorie. Er zijn nu al geruchten dat het budget van Moeskroen zwaar wordt teruggesch­roefd. Het contract van CEO Paul Allaerts loopt af en wordt misschien niet verlengd. Hoe competitie­f zullen de Henegouwer­s nog zijn? Bovendien hangt hen een gerechtspr­ocedure boven het hoofd. Als ze worden veroordeel­d, verdwijnt de club misschien toch. Westerlo begint overigens ook een rechtszaak waarin ze niet alleen de licentiepr­ocedure ondermijne­n maar ook alle details over ‘het dossier Moeskroen’ naar boven willen halen. “De waarheid zal aan het licht komen. Wij laten ons niet meer tegenhoude­n om verdere stappen te zetten”, klinkt het in het Kuipje.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Moeskroen kruipt voor de vijfde keer in zes jaar door het oog van de naald.
FOTO PHOTO NEWS Moeskroen kruipt voor de vijfde keer in zes jaar door het oog van de naald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium