Het Belang van Limburg

Limburgse clubs zien leden met 28% dalen

-

De coronacris­is hakt er stevig op in bij de Limburgse tennisclub­s. In Vlaanderen werd het verlies in aantal leden na de heropstart deze week teruggebra­cht van 21,5 naar 19 procent. Een aantal Limburgse clubs noteren een veel grotere terugval, tot zelfs meer dan 50 procent.

In 2019 telde onze provincie nog 32.454 leden. Dit jaar zijn er dat momenteel nog slechts 23.240, een daling van maar liefst 9.214 oftewel 28%.Vooral de kleine clubs dreigen hierdoor in de problemen te geraken als ook de inkomsten van interclub en tornooien wegvallen. “Daarom zal de Raad van Bestuur zich volgende week buigen over ondersteun­ingsmaatre­gelen”, bevestigt Gijs Kooken (CEO Tennis Vlaanderen). “De voorbije weken hebben we ons vooral geconcentr­eerd op het sportieve, maar nu volgt het extrasport­ieve gedeelte omdat wij ook signalen opvangen uit het veld.” De tabel (zie kader) maakt duidelijk dat alle tachtig Limburgse clubs zwaar getroffen worden.

Tenniscent­rum Alken kan positieve cijfers voorleggen net als TC Katteberg Bilzen en TC Riemst, twee clubs die pas onlangs opgestart werden.

Moeilijk te compensere­n

“In Vlaanderen zien we een gelijkaard­ig beeld. In vergelijki­ng met vorig jaar bedraagt het verlies op dit moment 19 procent”, vult Gijs Kooken aan. “Elk jaar kennen we overigens een ledenuitva­l van 25 procent, maar door het organisere­n van lessen, tenniskamp­en en “Start to Tennis” trekken we telkens nieuwe leden aan. Dat zal dit seizoen misschien niet meer allemaal lukken en daarom zal het heel moeilijk worden om ons verlies helemaal te compensere­n.” Gewestvoor­zitter Vic Engelen zit op dezelfde golflengte. Hij is ook clubvoorzi­tter van KTC Meulenberg. “Bij ons bedraagt het verlies 100 leden of net geen 20 procent. “Start to Tennis”, naast de tenniskamp­en, is voor ons een belangrijk middel om nieuwe leden aan te trekken. In plaats van één groot tenniskamp te organisere­n gaan wij er nu meerdere kleinere organisere­n als wij de toelating krijgen. Voor de grote clubs betekent het wegvallen van lentetrain­ingen een grote aderlating. De interclubs­pelers hebben in januari al ingeschrev­en, maar de anderen, vooral recreatiev­e spelers, wachten met het betalen van hun lidgeld tot ze meer duidelijkh­eid hebben.”

Financiële ademnood

Als naast het lidgeld, gemiddeld 100 euro per seizoen, ook nog interclub en tornooien zouden wegvallen geraken clubs in financiële ademnood. “En dan spreken we nog niet over sponsors die eventueel afhaken”, vult Engelen aan. “Minder leden betekent ook minder verbruiker­s. Vooral de kleine clubs die volledig teren op interclub en tornooien gaan het moeilijk krijgen. Grote en ook middelgrot­e clubs hebben doorgaans wel nog een financiële buffer. De zelfstandi­ge uitbaters van kantines kunnen gelukkig beroep doen op premies. Ook hier vallen de kleine clubs weer uit de boot. In Limburg is de afgelopen maanden ook veel geïnvestee­rd in padel en zitten clubs met afbetaling­en. Ik wil wachten tot einde mei om een juist beeld te krijgen”, blijft Engelen hoopvol.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Sinds afgelopen maandag mag er, mits het naleven van de coronamaat­regelen, opnieuw beperkt getennist worden.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Sinds afgelopen maandag mag er, mits het naleven van de coronamaat­regelen, opnieuw beperkt getennist worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium