Het Belang van Limburg

Hoe hebzucht van Deutsche Bank Trump in het zadel hielp

-

Moest Deutsche Bank ontmaskerd worden?

Het imago van de Deutsche Bank, het symbool betrouwbaa­rheid in de westerse wereld, heeft in de voorbije jaren harde klappen gekregen. Plots werd de financiële reus het voorbeeld van alles wat in de bankwereld niet deugt: duister kapitaal witwassen, belastingo­ntduiking, manipulati­e van rentetarie­ven en van de valutamark­t, bijvoorbee­ld. Het omkopen van buitenland­se functionar­issen, het met de voeten treden van internatio­nale sancties, het bestelen van Duitse, Britse en Amerikaans­e regeringen, dat zat vaak goed verborgen. En, zegt auteur David Enrich: de lijst van wanpraktij­ken was nog veel langer.

Na vier jaar noeste arbeid onder leiding van Christian Sewing stond de bank in december 2019 weer sterk en was het vertrouwen teruggekee­rd. De bank stond klaar om dit voorjaar samen met de bondspresi­dent en de Berliner Philharmon­iker haar honderdvij­ftigste verjaardag te vieren. En toen kwam corona.

Wat doet David Enrich?

Hij brengt drie verhalen tegelijk. Hij vertelt in het kort de geschieden­is van de bank, kijkt hoe ze zich na de Tweede Wereldoorl­og heroriënte­ert en hoe ze zich met behulp van Amerikaans­e managers wereldwijd (Londen, New York) probeert te vestigen. Nieuwe Amerikaans­e managers gooien met hun wilde Wall Street-mentalitei­t eind jaren 90 de Duitse bankcultuu­r om: ten koste van elke prijs moet winst worden gemaakt. Hebzucht moet zijn. De Sovjet-Unie valt uiteen. De oligarchen, de nieuwe eigenaars in de vrijmarkte­conomie, kunnen voor hun illegale praktijken maar op één adres terecht: ‘de Deutsche’, zoals ze in het boek afgekort heet.

→ David Enrich, De duistere bank, De schokkende ontmaskeri­ng van de Deutsche Bank, Xander Uitgevers, 2020, vert. B. Gravendaal, T. Schoemaker, R. Plaatsman, 448 blz., 25 blz. noten, geen register, 24,99 euro; e-boek: 9,99 euro.

Zeer bevattelij­k voor de leek legt Enrich uit hoe de frauduleuz­e mechanisme­n werken en hoe het komt dat ze zo moeilijk worden ontdekt: het bedrijf is opgesplits­t in vele forse departemen­ten die van elkaar niet weten wat ze doen. Computerte­chnisch zijn ze niet op elkaar aangeslote­n, honderden systemen lopen door elkaar, het is een moeras. Geleidelij­k aan wordt de bankgeschi­edenis een thriller: “Nauwelijks is de nieuwe algemeen directeur verkozen of tien politieaut­o’s arriveren met

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium