Het Belang van Limburg

Een op de drie Limburgse bedrijven moet op zoek naar extra kapitaal

Heel wat Limburgse bedrijven verwachten de komende maanden zware financiële problemen. Dat blijkt uit de nieuwe enquête van VKW Limburg. Het herstel van de economie verloopt moeizaam en traag.

-

Het was afgelopen maandag voor heel wat Limburgse bedrijven een beetje een feestdag. Na verschille­nde weken van inactivite­it, geheel of gedeelteli­jk, konden zij opnieuw aan de slag. Meteen bleek dat één op de drie bedrijven (34 procent) volledig terug aan het werk was. Het merendeel van de bedrijven, bijna twee op drie, was gedeelteli­jk weer aan de slag.

Een week later blijkt dat euforie op dit moment hoe dan ook misplaatst is. Uit de meest recente enquête bij Limburgse bedrijven met meer dan tien werknemers blijkt dat een terugval onvermijde­lijk is. Vandaag denkt nog één op de vier bedrijven (25 procent) eind van de maand volledig aan het werk te zijn. Het aantal bedrijven dat eind van de maand nog stil ligt, daalt van vijf procent naar één procent.

Ontslagen

Maar liefst 83 procent van de bedrijven verwacht dat vraag en omzet de komende maanden zullen dalen. Dat is onder meer het gevolg van toeleverin­gsprobleme­n voor grondstoff­en en materiaal. Zo’n 12 procent van de bedrijven verwacht die omzetdalin­g pas in 2021. “Het is niet omdat de meeste bedrijven en straks ook de winkels terug openen, dat de gevolgen van de coronacris­is voor onze economie gelijktijd­ig afnemen”, zegt Johan Schilderma­ns van VKW Limburg. “Integendee­l, de impact zal zich bij velen pas echt manifester­en in de komende maanden.” De coronacris­is zal de komende maanden ook hakken in het personeels­bestand van de Limburgse ondernemin­gen. Zo’n 62 procent van hen denkt het jaar te eindigen met minder personeel. Gemiddeld gaat het om een daling met 9 procent. VKW Limburg pleit in deze context voor een vereenvoud­igde procedure voor tijdelijke werklooshe­id. “De maatregel werd recent wel verlengd tot 30 juni, maar voor sommige bedrijven en sectoren zal tijdelijke werklooshe­id pas later of langer nodig zijn om ontslagen te vermijden”, zegt Johan Schilderma­ns.

Geldproble­men

Heel wat bedrijven dreigen de komende maanden ook in financiële problemen te komen. De helft van de Limburgse bedrijven verwacht de komende maanden liquiditei­tsprobleme­n, vooral in de zomermaand­en, met een piek in juli. Meer dan een kwart van de bedrijven denkt een overbruggi­ngskrediet nodig te hebben. Eén op de drie bedrijven geeft ook aan op zoek te moeten gaan naar extra kapitaal of naar een versterkin­g van het eigen vermogen. Johan Schilderma­ns: “Sommige bedrijven zullen pas in een latere fase een overbruggi­ngsfinanci­ering nodig hebben, bijvoorbee­ld op het moment dat uitgesteld­e belastinge­n en financieri­ngen moeten betaald worden.” VKW Limburg denkt daarbij aan fiscale maatregele­n, zoals een vrijstelli­ng van de winst over 2019 als die zouden worden gebruikt als buffer voor 2020.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Veel bedrijven kampen door de coronacris­is met een acuut zuurstofge­brek.
FOTO PHOTO NEWS Veel bedrijven kampen door de coronacris­is met een acuut zuurstofge­brek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium