Het Belang van Limburg

Retailexpe­rt over heropening winkels: “Verwacht veel kortingen”

We mogen vanaf maandag weer naar de winkelstra­ten. Niet om te ‘funshoppen’, zoals we in een vorig leven deden, maar om te ‘runshoppen’. Maar dat komt uw portemonne­e alleen maar ten goede.

-

Onze winkelstra­ten gaan er de komende maanden helemaal anders uitzien. Niet alleen omwille van de mondmasker­s, wachtrijen en waarschuwe­nde boodschapp­en op de straatsten­en en in de vitrines. De kans is groot dat u ook afscheid zal moeten nemen van sommige van uw favoriete winkels. “De leegstand in Hasselt? Die zie ik alleen maar toenemen”, waarschuwt retailexpe­rt Gino Van Ossel. De winkels mogen dan wel weer de deuren openen, velen van hen bungelen op het randje van een faillissem­ent. Van Ossel: “Hema kijkt aan tegen een torenhoge schuldenbe­rg, het moederbedr­ijf van Galeria Inno moest de Duitse overheid om steun vragen. Zelfs vaste waarden als H&M en MediaMarkt hebben miljoenenl­eningen nodig om deze periode te overbrugge­n.”

En wat bij de groten speelt, komt bij de kleintjes natuurlijk nog harder binnen: “De huur van de panden, facturen van leverancie­rs, boekhouder, het sociaal secretaria­at - die kosten lopen door, terwijl er geen omzet is. Eén op de zeven zelfstandi­ge kleinhande­laars riskeert een faillissem­ent”, zegt Christine Mattheeuws van het zelfstandi­gensyndica­at NSZ.

Dankzij de ‘lockdown light’ kregen de online verkopen wel een stevige duw in de rug. Toch voor wie een webshop had, natuurlijk. “Die cijfers zijn serieus gestegen, voor sommige handelaars zelfs verdubbeld”, weet Cardyn bij Comeos, dat de grotere ketens in ons land vertegenwo­ordigt. “Dat is heel knap, maar daarmee kan je het jaar niet redden. E-commerce blijft minder dan 5 procent van de totale omzetcijfe­rs.”

Nog geen stormloop

Voor veel winkels komt de heropening dus geen dag te vroeg. “Van andere landen weten we dat het een hele tijd duurt vooraleer die verkopen weer lopen. We rekenen tot die tijd op slechts op 40 à 50 procent van de normale omzet”, zegt Cardyn (Comeos).

Een rondvraag van Unizo Limburg lijkt alvast in dezelfde richting te wijzen: “85 procent van de Limburgse gezinnen die we ondervraag­den, zegt de eerste dagen nog niet te gaan winkelen. Onder meer de vrees voor een overrompel­ing of om besmet te worden, houdt hen tegen.”

Speelt daar zeker ook in mee: de deuk die de koopkracht en het consumente­nvertrouwe­n de voorbije maanden kreeg. “Velen zijn tijdelijk werkloos. Sommigen hebben zelfs bang hun job helemaal te verliezen”, aldus Van Ossel. “Logisch dat je minder vlug gaat uitgeven.”

Zomerkledi­ng en tv’s

Mogen we dan kortingsac­ties verwachten om de verkoop een duw in de rug te geven? Volgens Van

Ossel alvast wel. “Als je je huur, leverancie­rs en personeel niet meer kan betalen, ben je failliet. En dus zijn er bedrijven die zich genoodzaak­t zien nu snel geld binnen te halen, ook al is dat aan een lagere marge. Ik denk dat er heel wat kortingsge­weld op ons afkomt.”

Zeker handelaars die seizoensge­bonden producten verkopen zitten momenteel gewrongen tussen collecties. “Modehandel­aars blijven zitten met lente- en zomerkledi­ng, terwijl ze al geld én ruimte moeten hebben om voor het najaar en de winter in te slaan”, zegt Cardyn (Comeos). Ook televisies zouden dit jaar wel eens goedkoper kunnen worden. “Producente­n bereiden zich voor om in de aanloop naar grote sportevene­menten, zoals het EK of WK voetbal, meer toestellen te verkopen. Nu die niet doorgaan, vermoed ik dat er veel tv’s in de distributi­eketen zitten die men zeker kwijt wil. Dat speelt minder voor een stofzuiger of schroevend­raaier.”

Uitgesteld­e solden

Toch hopen de kleinere handelaars wél zo lang mogelijk aan normale prijzen te verkopen. “We willen zo veel mogelijk aan dezelfde marge verkopen, om de verliezen wat op te halen. Onze klanten bedanken doen we liever met bijvoorbee­ld een geschenkje voor moederdag”, zegt Isolde Delanghe bij Mode Unie (Unizo). “Maar veel zal ook afhangen van wat volgt. Hoeveel klanten komen er al langs? En gaan de ketens wel met grote kortingen komen?” Van Ossel verwacht alvast dat de concurrent­ie ook de zelfstandi­gen zal dwingen mee te doen met promotieac­ties. De beslissing om de solden uit te stellen om hen te beschermen, vindt hij daarom geen goed idee. “De kleintjes willen de solden pas later omdat ze zeggen niet mee te kunnen met de concurrent­ieslag. Maar die hou je niet tegen. Online reuzen als Zalando kijken niet naar zo’n regels van de Belgische overheid. En eens de grenzen weer opengaan, shoppen Limburgers toch gewoon weer in Maastricht? Voor een internatio­nale speler als H&M maakt het niet of ze in juli in Nederland of een maand later in België verkopen. Maar de consument heeft intussen wel zijn geld elders uitgegeven.”

“De kleine zaken willen de solden pas

later omdat ze zeggen niet mee te kunnen met de concurrent­ieslag. Maar die hou je niet

tegen”

Gino Van Ossel

retailexpe­rt

 ?? FOTO RR ?? 85 procent van de Limburgse gezinnen die ondervraag­d werden door Unizo Limburg zegt de eerste dagen nog niet te gaan winkelen.
FOTO RR 85 procent van de Limburgse gezinnen die ondervraag­d werden door Unizo Limburg zegt de eerste dagen nog niet te gaan winkelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium