Het Belang van Limburg

Vakbonden vragen dat gemeenten loonverlie­s ambtenaren compensere­n

In ruim 15 Limburgse gemeenten is er de afgelopen weken een vorm van tijdelijke werklooshe­id ingevoerd. Opvallend: de manier waarop dit gebeurt, loopt niet overal gelijk. “Asociaal”, vinden de vakbonden.

- Miranda Gijsen

Door de coronamaat­regelen hebben bepaalde diensten binnen de lokale besturen minder werk. Zo zijn bijvoorbee­ld de zwembaden en culturele centra gesloten, sportactiv­iteiten of evenemente­n zijn afgelast en ook de poetshulp bij gezinnen werd tijdelijk onderbroke­n.

In de meerderhei­d van de 42 Limburgse steden en gemeenten werd het werk herverdeel­d. Zo zette de stad Hasselt onder meer redders, zaalwachte­rs van sporthalle­n en begeleider­s van de buitenscho­olse kinderopva­ng in bij de ondersteun­ing van het triage-, klantencon­tactof woon-zorgcentru­m en straks als steward in de winkelstra­ten.

Maar dat lukt niet overal. In Bree (parkeerwac­hters), Lummen (redders), Hamont-Achel (zaalwachte­rs), Heers (poetsdiens­t) en Riemst (poetsdiens­t/kinderopva­ng) is er een beperkte tijdelijke werklooshe­id ingeroepen voor minder dan 10 voltijdse krachten (FTE’s). In Kortessem was er tot eind maart tijdelijke werklooshe­id en zijn alle tijdelijke contracten stop gezet. In Zonhoven (10 tot 20 FTE’s), Maasmechel­en (15 FTE’s), Bilzen (20,5 FTE’S) en Sint-Truiden (30 FTE’s) zijn vooral de vrijetijds­diensten getroffen. “Dat is een beslissing die je niet graag neemt”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “Een deel van het personeel wordt ingezet in de digitalise­ring van oude omgevingsv­ergunninge­n en onze begraafpla­atsen. Voor 30 mensen is er tijdelijke werklooshe­id ingeroepen van 1 tot 30 mei.” In Heusden-Zolder zijn 90 FTE’s gedeelteli­jk werkloos. “De helft is intussen wel opnieuw aan de slag”, zegt burgemeest­er Mario Borremans (GOED).

In Maaseik hielp de sportdiens­t mee in de groendiens­t en de kinderopva­ng in het woon-zorgcentru­m. “Ruim 53 medewerker­s zijn (beperkt) technisch werkloos geweest. Voor maart en april komen we aan 708 werklooshe­idsdagen”, licht burgemeest­er Johan Tollenaere (Open Vld) toe. “Mensen gewoon thuis laten en doorbetale­n, kunnen wij ons financieel niet permittere­n. Onze inkomsten krijgen ook klappen.”

Dienstvrij­stelling

Toch zijn er ook gemeenten die bewust kiezen voor het stelsel van de dienstvrij­stelling, waarin ambtenaren gedeelteli­jk thuis blijven met loonbehoud. “Wij hebben onze dienstverl­ening verzekerd via een beurtrolsy­steem en deeltijdse dienstvrij­stelling ingeroepen voor onze 150 ambtenaren”, zegt burgemeest­er van Gingelom Patrick Lismont (sp.a-Goesting). Ook in Houthalen-Helchteren is er tot 3 mei met een deeltijdse dienstvrij­stelling gewerkt. “Wij kiezen er voor om solidair te zijn. Daarom dragen we als gemeente zelf de loonkost voor het personeel dat tijdelijk minder werk heeft en wentelen we die kost niet af op de hogere overheid”, aldus burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-Groen Plus).

In Oudsbergen is er tijdelijk een dienstvrij­stelling geweest voor de technische dienst. “Zo konden we een risicoanal­yse maken om vervolgens onze medewerker­s op een coronaveil­ige manier aan de slag te laten gaan”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens (CD&V).

Asociaal

De vakbonden zijn intussen niet te spreken over het verschil in aanpak tussen de gemeenten. “Vlaanderen heeft opgeroepen om geen tijdelijke werklooshe­id in te roepen, maar wel dienstvrij­stelling toe te passen om zo de sociale zekerheid niet extra te belasten”, zegt Joke Man van ACV Openbare Diensten.

De lonen worden jaarlijks voorzien in de begroting van elke gemeente, dat geld is er dus. “Deze gemeenten passeren nu twee keer langs de kassa: eenmaal via de sociale zekerheid en eenmaal door een daling van hun eigen loonkost, waardoor ze besparen op kap van het personeel. Dat is asociaal”, stelt Frank Hoste van ACOD Limburg.

De vakbonden roepen de besturen op om de werklooshe­idsvergoed­ingen gedeelteli­jk aan te vullen. “Vandaag doet niemand het, terwijl dit perfect kan”, zegt Hoste. “Deze maatregel treft vooral de ambtenaren met lage lonen. Moeten zij straks langs het OCMW gaan om nog rond te komen?”, vraagt Joke Man (ACV) zich af.

Provincie

Bij de provincie Limburg zijn tot 220 medewerker­s technisch werkloos gesteld. Het gaat dan vooral om arbeiders en poetsperso­neel dat actief is binnen het provinciaa­l onderwijs. “We hebben er als bestuur voor gezorgd dat deze medewerker­s niet in financiële moeilijkhe­den geraken door het volledige loon van de maand maart en het vakantiege­ld vervroegd uit te betalen. De herziening gebeurt later”, zegt gedeputeer­de van Personeel Tom Vandeput (CD&V).

“De tijdelijke werklooshe­id treft vooral ambtenaren met lage lonen. Moeten zij straks langs het OCMW om nog rond te komen?”

Joke Man

ACV Openbare Diensten

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Bij het provincieb­estuur zijn 220 medewerker­s technisch werkloos.
FOTO SERGE MINTEN Bij het provincieb­estuur zijn 220 medewerker­s technisch werkloos.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium