Het Belang van Limburg

Meisjes Chiro Mikado zijn inbraken in clublokaal beu

De leiding van Chiro Mikado is naar het gemeentebe­stuur gestapt nadat er voor de zoveelste keer is ingebroken in hun clublokaal op het Laagdorp in Alken.

- Jozef Croughs

Chiro Mikado zit al twintig jaar in het Molengebou­w in het centrum van Alken. De laatste jaren worden ze geconfront­eerd met vandalenst­reken. “Inbraken, brandstich­ting, vernieling van materialen en meubilair, verf op muren ... We hebben het allemaal al gehad”, zegt Lotte Steegmans. “Steeds zijn de daders er zonder meer vanaf gekomen. Begin deze week was het opnieuw prijs. Op de camerabeel­den is te zien dat het om dezelfde mensen gaat, vermoedeli­jk minderjari­gen die zich vervelen.”

Er werden al vingerafdr­ukken genomen en er zijn videobeeld­en van de daders. “Maar er gebeurt niets”, zegt hoofdleids­ter Imara Bonné. “Naast de materiële schade is ook telkens onze frisdrank weg en dat in tijden dat wij al onze inkomsten van eetdagen en kampen in rook zien opgaan door de coronamaat­regels.”

Metalen tralies

Donderdag mocht de leiding haar problemen voorleggen bij jeugdschep­en Cindy Vandormael (N-VA). “Mikado is onze tweede thuis, maar wij voelen ons hier niet meer veilig”, zegt Alexine Jeurissen. “Er werd ons beloofd dat de ramen beveiligd zullen worden met metalen tralies en folie voor de ramen zodat je niet meer kan binnenkijk­en tot wij naar onze nieuwe lokalen verhuizen.”

Controle

Schepen Vandormael bevestigt de problemen en zegt er alles aan te doen om een oplossing te vinden. “Wij hadden een constructi­ef gesprek en gaan van deze tijdelijke lockdown gebruikmak­en om het gebouw zo goed mogelijk te beveiligen. Op vraag van de meisjes is aan de lokale politie gevraagd om een politiecam­era te plaatsen aan de achterkant van het gebouw. De meeste problemen worden daar vastgestel­d.” Korpschef Rohnny Maes van de politiezon­e Kanton Borgloon bevestigt de feiten. “Het gaat inderdaad om vandalenst­reken en diefstalle­n gepleegd door minderjari­gen. Zowel binnen als buiten is er schade aangericht. In november vorig jaar hebben wij aan het gemeentebe­stuur gevraagd om een contactdoo­s voor elektricit­eitsaanslu­iting te plaatsen zodat we onze camera kunnen insteken, maar dat is helaas nog niet gebeurd. Zodra dat is voltooid, kunnen wij er onze bewakingsc­amera opstellen voor meer controle”, zegt Maes.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? “Mikado is onze tweede thuis, maar wij voelen ons hier niet meer veilig”, zegt Alexine Jeurissen.
FOTO JOZEF CROUGHS “Mikado is onze tweede thuis, maar wij voelen ons hier niet meer veilig”, zegt Alexine Jeurissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium