Het Belang van Limburg

Lies Jans ruilt Hasselts schepenamb­t in voor job algemeen directeur in Diepenbeek

- HASSELT Dirk Jacobs

Schepen van de Hasselaar Lies Jans stopt eind 2020 als schepen in Stad Hasselt. Die functie ruilt Jans in voor de job van algemeen directeur bij de gemeente Diepenbeek. Hiermee komt meteen een einde aan een politieke loopbaan van vijftien jaar.

In Diepenbeek was Jans eerder al OCMW-secretaris en stond ze als adjunct-directeur met politiek verlof eerst in de rij voor de opvolging van huidig algemeen directeur Omer Jouck. Die gaat op 1 juni met pensioen. Op de laatste gemeentera­ad werd duidelijk dat er wel wat vaart werd gezet achter de beslissing van Jans. Anders dreigde Diepenbeek een tijdlang zonder AD verder te moeten.

“Ik ben dan ook heel blij dat Lies de knoop heeft doorgehakt”, zegt Diepenbeek­s burgemeest­er Rik Kriekels (N-VA). Die kijkt uit naar de nieuwe aanwinst voor zijn gemeente. “De ervaring van Lies is natuurlijk mooi meegenomen. Maar het was niet wenselijk om de combinatie van een schepenamb­t in Hasselt en een belangrijk­e functie als algemeen directeur in Diepenbeek te maken. Daarom ben ik blij dat de keuze gemaakt is.”

Jans was de jongste vijftien jaren in Limburg een belangrijk­e N-VA-pion. Haar loopbaan startte in 2006 in de provincier­aad, waarna ze sinds 2009 tien jaar in Brussel vertoefde: acht jaar in het Vlaams Parlement en twee jaar als gemeenscha­pssenator. Sinds 2012 zetelt Jans in de Hasseltse gemeentera­ad waar ze in deze legislatuu­r schepen van de Hasselaar werd, met heel wat bevoegdhed­en. Met die bagage in haar rugzak, gestoffeer­d met een diploma sociologie (VUB) en postacadem­ische vorming overheidsm­anagement (SEIN-LUC) zit ze gebeiteld voor haar nieuwe functie.

Hoeksteen

“Uiteraard is het nooit fijn om een waardevoll­e kracht als Lies Jans te verliezen”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA) van Hasselt. “Lies is en was jarenlang een van de hoekstenen van onze afdeling en van onze partij in Limburg. Zij werd door de feiten gedwongen een keuze te maken, vroeger dan verwacht. Lies vertrekt tegen het einde van het jaar. Tot dan zal zij vol overgave haar bevoegdhei­d blijven uitoefenen. Het grootste deel van de projecten die wij binnen het domein van welzijn, zorg, wijkwerkin­g en identiteit willen verwezenli­jken, zal tegen dan opgestart zullen zijn. We wensen Lies alle geluk en plezier toe in Diepenbeek en gaan nu intern in alle rust bekijken hoe we de opvolging zullen regelen. Daar staat nu helemaal niks over vast.”

Boekbinden

“Politiek is een onzekere maar ook harde stiel”, zegt Lies Jans. “Na vijftien jaar zeven op zeven hiermee bezig te zijn, is het tijd voor iets anders. Ik stop op het einde van het jaar als schepen en zal niet meer politiek actief zijn zodat ik mij volledig kan richten op mijn nieuwe job in Diepenbeek. Verder hoop ik eindelijk weer wat meer tijd te vinden voor mijn gezin en voor een hobby die wat in de vergeethoe­k sukkelde: het boekbinden.”

Wie Lies Jans in Hasselt zal opvolgen, is koffiedik kijken. Normaliter neemt Dirk Sweron, chauffeur bij De Lijn, haar plaats in als raadslid. Voor het schepenamb­t komen meerdere namen in aanmerking al staan huidig fractielei­der en advocate Dymfna Meynen en klinisch biologe Silvie Nickmans aan de top.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Schepen van de Hasselaar Lies Jans stopt eind 2020 als schepen in Stad Hasselt.
FOTO SERGE MINTEN Schepen van de Hasselaar Lies Jans stopt eind 2020 als schepen in Stad Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium