Het Belang van Limburg

Binnenkort enkel nog vrachtwage­n parkeren in Beringen met parkeerkaa­rt

- Zahra Boufker

Beringen heeft een probleem met vrachtwage­ns die her en der in de stad parkeren. Volgens schepen van Verkeer en Mobiliteit, Jean Vanhees (CD&V) lopen hierover al een hele tijd klachten binnen. Het bestuur wil het probleem aanpakken en komt nu met oplossinge­n.

De meeste klachten gingen over het feit dat de vrachtwage­nchauffeur­s uit Beringen geen plaats hadden om hun voertuig te parkeren op de stadsparki­ngs voor vrachtwage­ns. “Daarom hebben we beslist om maatregele­n te treffen”, zegt schepen Vanhees. “Wij willen rekening houden met de Beringse vrachtwage­nchauffeur­s die vaak hun voertuig mee naar huis krijgen van de werkgever. Vandaar onze keuze om de parkings voor voertuigen van meer dan 3,5 ton voor te behouden voor Beringenar­en.” Vrachtwage­nchauffeur­s die gebruik willen maken van de nieuwe regeling moeten eerst zelf een parkeerkaa­rt aanvragen bij de stad. “We voorzien één parkeerkaa­rt per voertuig. Deze kaart wordt gekoppeld aan de nummerplaa­t van het voertuig. Daarnaast zal elke aanvrager jaarlijks zijn parkeerkaa­rt moeten vernieuwen. De parkeerkaa­rten kunnen online worden aangevraag­d.”

Buitenland­se vrachtwage­ns

De stad stelt vast dat er meer en meer buitenland­se vrachtwage­ns in Beringen circuleren. Ze wil af van parkerende vrachtwage­nchauffeur­s die aan de kant staan om een rustpauze in te lassen. “We willen controle krijgen over het aantal vrachtwage­nbestuurde­rs dat in het bezit is van een parkeerkaa­rt. Op termijn kunnen we met dit systeem de vrachtwage­ns die op de parkings geparkeerd staan in kaart brengen. Dat betekent dat we de buitenland­se vrachtwage­ns die onwettelij­k geparkeerd staan en waarbij er soms wordt gekampeerd, gemakkelij­ker uit de stad kunnen weren.”

Ook de signalisat­ie aan de voorziene parkeerpla­atsen zal worden aangepast. “Onder de bestaande signalisat­ie zal een extra onderbord ‘parkeerkaa­rt’ aangebrach­t worden. Zo maken we de bestuurder­s duidelijk dat enkel wie in het bezit is van een parkeerkaa­rt zijn voertuig op deze plaatsen mag parkeren.”

Voertuigen zonder een parkeerkaa­rt die toch gebruikmak­en van deze parkings zullen beboet worden. “Niet-Beringse bestuurder­s worden doorverwez­en naar de parkings langs de autosnelwe­gen en de bedrijvent­erreinen waar ze tewerkgest­eld zijn”, besluit schepen Vanhees.

 ?? FOTO ZB ?? Een van de Beringse vrachtwage­nparkings, ter hoogte van de kruising met de Kasteletsi­ngel en de Hasseltses­teenweg.
FOTO ZB Een van de Beringse vrachtwage­nparkings, ter hoogte van de kruising met de Kasteletsi­ngel en de Hasseltses­teenweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium