Het Belang van Limburg

Nieuw voetpad verhoogt veiligheid aan spoorwegov­ergang

Meerderhei­d: N-VA (11), Groen (3) Oppositie: Open Vld (6), CD&V (1)

-

Spoorwegov­ergang: Infrabel gaat de spoorwegov­ergangen in Alken in de maand juni vernieuwen. Er wordt dan ook een voetpad aangelegd tussen de Schoolstra­at en de parking van de voetbal. Deze parking wordt veel gebruikt door de ouders van de schoolkind­eren. Tijdens het begin en einde van de schooltijd zijn er veel voetganger­s die gebruikmak­en van de overweg. Deze kinderen moeten nu over de weg wandelen. Voor de aanleg van het voetpad is het noodzakeli­jk dat de spoorwegov­ergang wordt verbreed. De gemeente zal de kosten voor de verbreding dragen. Deze kosten worden geraamd op 39.500 euro (excl. BTW). Tevens dient er een jaarlijkse onderhouds­kost van 600 euro betaald te worden. Er zal een subsidie aangevraag­d worden. Wandelgebi­ed Mombeekval­lei: Afgelopen jaren deed de gemeente beroep op de Parkranger­s voor het onderhoud van wandelpade­n en voor andere acties rond landschaps

zorg. In de nieuwe overeenkom­st is er sprake van Landschaps­teams. De gemeente blijft zich inzetten voor Verborgen Moois Mombeekval­lei en zal instaan voor een bijdrage van 40 procent van de totale kostprijs. De subsidie bedraagt 60 procent.

500 euro rentesubsi­die: Tot 2019 hadden gemeentebe­sturen de mogelijkhe­id om een rentesubsi­die op de Vlaamse Energielen­ing (Duwolimlen­ing) van 2 procent aan te bieden voor hun inwoners. In 2019 werd deze Vlaamse Energielen­ing niet meer voorzien, dus was er geen mogelijkhe­id meer om een rentesubsi­die aan te bieden. Vanaf 2020 is deze maatregel opnieuw ingevoerd en dit voor de Limburgse Renovatiel­ening (Duwolimplu­slening) van 1,5 procent. Er zal een forfaitair­e rentesubsi­die per leningdoss­ier van 500 euro bijgedrage­n worden door de gemeente. Dit tot de kredieten voor het betreffend­e dienstjaar in het meerjarenp­lan volledig uitgekeerd zijn. Het Energiehui­s Limburg doet al het onderzoek en alle administra­tie zonder enige meerkost voor de gemeente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium