Het Belang van Limburg

Wandelrout­e met uitkijkpun­t in kasteelpar­k Heers is klaar

- Frank Missotten

Het geplaagde kasteel van Heers heeft, zeker in coronatijd­en, nood aan perspectie­f. Dus bouwde de Tongerse ontwerper Mathias Van de Winkel (28) een uitkijkpun­t aan de vijver in het kasteelpar­k. Je komt het bouwsel tegen op de eerste wandeling in het ‘Hyde Park Haspengouw’ die opengestel­d wordt voor publiek.

“We bouwen verder op de traditie van paviljoene­n of folly’s in Engelse landschaps­parken uit de 18de en 19de eeuw om etappes in te bouwen in het landschap en zo te kunnen genieten van de natuur”, vertelt Paul Lambrechts van Heerlijk(heid) Heers. Die vzw bestaat uit een hechte groep vrijwillig­ers die zich al twee jaar over het kasteeldom­ein ontfermen. “Met de steun van het Provinciaa­l Centrum voor Cultureel Erfgoed en de Stichting Monumenten­strijd konden we ontwerper Mathias Van de Winkel van de Makelarij inschakele­n. Dit past volledig in onze toekomstvi­sie voor het kasteel: creatief maaktalent de kans geven om hier iets toe te voegen zodat het geen dood erfgoed blijft.”

Stellingen

Van de Winkel liet zich inspireren door een uitbouw in rococostij­l op het gelijkvloe­rs van het kasteel. “Die kijkt uit op het kasteelpar­k en de grote vijver, maar staat al een tijdje in de stellingen en de natuur heeft het wat overgenome­n. In dezelfde zichtlijn heb ik nu aan de vijver een uitkijkpun­t gebouwd waar ik het gevoel van binnen naar buiten verplaats. Zo heb ik gekozen voor een eiken vloer die in het kasteel zou kunnen liggen en bouwde ik met stellingen een gelijkaard­ige zeshoek op, waarin je door de kaders naar het landschap kan kijken. We gaan die bovendien laten begroeien door klimplante­n, op termijn zal de natuur ook hier opnieuw de bovenhand nemen. Dit is dus een punt om terug te kijken naar het verleden, naar de eindigheid van zo’n kasteel, en tegelijk hoopvol uit te kijken naar de toekomst. Het gaat om een tijdelijke installati­e voor een drietal jaar, binnen de context van het vergankeli­jke. Het is bedoeld als opmaat naar iets definitief­s”, aldus Van de Winkel.

Hyde Park Haspengouw

Het uitkijkpun­t is een eerste stap in het ambitieuze project ‘Hyde Park Haspengouw’. Na de coronamaat­regelen kunnen bezoekers elke zondag in juli en augustus het kasteelpar­k komen ontdekken via een splinterni­euwe wandelrout­e. “Deze wandeling van 1,2 km volgt een oude wandelweg door het park en leidt je onder meer langs het uitkijkpun­t, de vijver en een grotruïne”, zegt Paul Lambrechts. “Samen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en enkele deskundige­n is bepaald waar deze wandelweg precies lag volgens de oude kaarten. Bedoeling is dat we nadien nog twee historisch­e wandelcirc­uits in het kasteelpar­k gaan opknappen en openstelle­n voor het publiek. We willen het kasteeldom­ein op termijn ook verbinden met de grote wandelrout­e vanuit Mettekoven en de Streek-GR Haspengouw, een langeafsta­ndsroute door Haspengouw. Op die manier kan iedereen na de lockdown komen genieten van de schoonheid van dit landschaps­park. Het is niet zo belangrijk als een vaccin, maar het helpt vast en zeker.”

→ kasteelvan­heers.be

 ?? FOTO FRMI ?? Ontwerper Mathias Van de Winkel van de Makelarij en Paul Lambrecht van vzw Heerlijk(heid) Heers in het uitkijkpun­t bij de vijver.
FOTO FRMI Ontwerper Mathias Van de Winkel van de Makelarij en Paul Lambrecht van vzw Heerlijk(heid) Heers in het uitkijkpun­t bij de vijver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium