Het Belang van Limburg

Limburgse Tristan is eerste homoboer in ‘Boer zkt Vrouw’

Dames, stop met dromen want posterboy Tristan Swennen (25) uit Ellikom is voor de mannen. In de hele geschieden­is van het VTM-programma Boer zkt Vrouw is hij de eerste man die op zoek gaat naar een man.

- Jo Smeets

Vorige week stelden presentatr­ices Dina Tersago en An Lemmens de drie eerste kandidaten voor van het nieuwe Boer zkt Vrouw-seizoen. Zondag zijn de drie resterende aan de beurt, en Tristan Swennen uit Ellikom bij Oudsbergen is een van hen. Tristan werkt als loonwerker bij een bedrijf dat groenten vervoert van het land naar de verwerking­sfabriek in Bree. Na zijn uren en in het weekend werkt hij op de boerderij van zijn ouders. Kortom, een doodgewone Boer zkt Vrouwdeeln­emer, maar toch is Tristan een buitenbeen­tje: hij gaat de ware liefde namelijk zoeken bij mensen van het eigen geslacht, een primeur voor het programma.

“Toen ik nog samen was met mijn partner, zei ik soms lachend: ‘Als ik ooit weer vrijgezel word, doe ik mee aan Boer zkt Vrouw’ en blijkbaar waren dat geen loze woorden”, vertelt Tristan. “Die uitspraak is blijven hangen bij mijn vrienden, dus schreven ze me in. Een dag later werd ik al gecontacte­erd, en nu zit ik hier. Fijn, want je weet maar nooit of je op die manier de man van je leven tegenkomt. En als dat niet gebeurt, ben ik nog altijd een ervaring rijker. Dat pakken ze me sowieso niet meer af.”

Een posterboy als jij kan toch ook een partner vinden zonder hulp van de televisie?

“Ja, maar ik ben nogal kieskeurig. En misschien is de zoektocht op deze manier wel makkelijke­r.”

Wat zoek je zoal in een partner?

“Liefst iemand van mijn leeftijd, en je mag aan hem kunnen zien dat hij homo is, dat vind ik helemaal niet erg. Al hoeft hij voor mij nu ook weer niet met een Louis

Vuitton-tas rond te lopen. (lacht) Ik verlang naar een lieve, warme persoon die anderzijds ook pittig uit de hoek kan komen en me weerwoord kan bieden. En ik wil ook graag trouwen. Ik heb al twee lange relaties gehad – een van drie en eentje van vijf jaar – maar met die jongens is het niets geworden. Misschien lukt het nu wel.”

Welke herinnerin­gen heb je aan je outing?

“Ik wist als puber al dat ik voor de jongens was en ik heb dat nooit verborgen gehouden. Niet voor mezelf en niet voor de buitenwere­ld. Op mijn achttiende heb ik het thuis verteld: een plechtig moment voor de hele familie. Met een bang hartje, hoor. Want ik dacht: ‘Mijn pa is boer, wat gaat hij daar van vinden?’ Maar mijn angst bleek nergens voor nodig, want hij zei: ‘Ge zijt mijn zoon en ge zult altijd mijn zoon blijven’. Positiever kon niet. Maar goed, wij hebben wel altijd al een zeer speciale band gehad: ik maak deel uit van een drieling en onze ouders zijn

bijzonder warme mensen.”

BOER ZKT VROUW OUDSBERGEN

En hoe wordt er in het boerenmili­eu gereageerd op jouw geaardheid?

“Ik heb nooit verkeerde opmerkinge­n gekregen. Misschien wel omdat ik er heteroseks­ueel uitzie: ik ben ne vent, zal ik maar zeggen. Ik zorg wel dat ik goed voor de dag kom, maar niemand ziet dat ik homo ben.”

Dan de dames ook niet.

“Ik zou liegen als ik zeg dat ik geen succes heb bij de dames, maar ik heb nog nooit een vriendin gehad. Omdat ik simpelweg niet dat soort gevoelens kan hebben voor vrouwen. Als ze dan naar me toe komen, moet ik hen telkens teleurstel­len. Ik zeg dat meteen aan het begin van het gesprek: ‘Sorry, ik moet dit even onderbreke­n want ik ben voor de jongens.’ Het ongeloof in hun ogen spreekt dan boekdelen, maar dat maakt het eens zo plezant.” (lacht)

→ Boer zkt Vrouw, VTM, zondag, 19.50 uur

 ?? FOTO VTM ?? “Ik heb nooit verkeerde opmerkinge­n gekregen, misschien wel omdat ik er heteroseks­ueel uitzie.”
FOTO VTM “Ik heb nooit verkeerde opmerkinge­n gekregen, misschien wel omdat ik er heteroseks­ueel uitzie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium