Het Belang van Limburg

Limburger mag op bezoek in Nederland

(85 procent) is niet van plan om de eerste dagen meteen te gaan shoppen.

-

De versoepeld­e bezoekrege­ling die geldt vanaf nu zondag, is in Limburg ook grensovers­chrijdend. Dit heeft waarnemend gouverneur Michel Carlier vrijdag beslist. Het gaat om de regel van vier: één huishouden mag een ander huishouden van maximaal vier personen bezoeken. Het is wel énkel toegelaten om dit gecontrole­erde bezoek vanuit België naar Nederland te brengen en niet in omgekeerde richting, omdat dit onze bubbelrege­ling helemaal zou verstoren.Op federaal niveau geldt deze regel (nog) niet.

Een grote meerderhei­d van de Limburgers

Vooral de angst om besmet te worden doet hen de kat uit de boom kijken.

Wraakshopp­en na acht weken van ophokplich­t? Het is niet meteen aan de Limburgers besteed. Dat blijkt uit een telefonisc­he bevraging die Unizo Limburg heeft gehouden bij vierhonder­d gezinnen in Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Kortessem en Herk-de-Stad. De grote meerderhei­d van de ondervraag­den (85 procent) zegt de eerste dagen nog niet direct te gaan shoppen. De angst om besmet te worden, is voor één op de drie Limburgers de belangrijk­ste reden om nog niet uit zijn kot te komen. Die angst valt onder meer te verklaren door het feit dat Limburg tot de zwaarst getroffen regio’s behoort. Eén op de vier zegt (nog) niks nodig te hebben en nog eens zoveel Limburgers blijven nog even thuis uit vrees voor een overrompel­ing.

Dat het geen overrompel­ing zal worden, heeft mogelijk ook te maken met het feit dat heel wat consumente­n tijdens de lockdown meer aankopen via het internet hebben verricht. Een kwart van de Limburgers (24 procent) heeft de afgelopen weken meer online artikelen besteld. Bijna acht van de tien vindt het belangrijk online te shoppen bij lokale handelaars, het door Unizo bedachte ‘winkelhier­en’.

burgemeest­er van Lommel

Gerichte aankopen

De Limburgers die toch van plan zijn om weer te gaan shoppen, plannen vooral een gerichte aankoop van kleding, stoffen, schoenen of elektro. Meer dan vier op de tien ondervraag­den verwachten slechts één keer te gaan shoppen de komende dagen. Het centrum van Hasselt is voor de grootste groep (44 procent) de meeste populaire plaats om weer te gaan shoppen.

Uit een eerdere bevraging van Unizo Limburg bleek al dat ook de handelaars maandag niet meteen een stormloop verwachten. Ze merken wel meer vraag naar shoppen op afspraak. “Wie wil, kan dus met een gerust hart zijn kot uit”, zegt CEO Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Bovendien zijn alle gemeenten én de handelaars goed voorbereid op de heropening. Wij zijn overigens erg blij met het stilaan veranderen­de koopgedrag. We merken namelijk dat veel consumente­n meer dan het geval was vóór de crisis, nu bewust kiezen om te shoppen bij de lokale handelaars.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium