Het Belang van Limburg

Voormalige tv-kok Moke (50) overleden

- WELLEN Geert Houben/Kurt Meers

Zondagmorg­en rond 5.20 uur is kok Mohammed - Moke - Karmamoui overleden. De 50-jarige Wellenaar verwierf bekendheid met zijn programma ‘Koken met Moke’ op TVL, maar stond ook achter het fornuis in onder meer de Hasseltse Hotelschoo­l en in restaurant Ter Poorte in Wellen.

Mohammed, door iedereen aangesprok­en als Moke, was jarenlang het bekendste culinaire gezicht van Limburg. Ruim tien jaar kluisterde hij de Limburger aan de buis en achter het fornuis op TV Limburg. Hij startte zijn horeca-carrière met een frituur, waar Moke ook veel zelfgemaak­te bereidinge­n verkocht. Vervolgens opende de kok in Wellen met Ter Poorte een restaurant met feestzaal. De goedlachse Moke verwierf zo een plek tussen de topchefs in Limburg en deelde zijn keukengehe­imen in meerdere kookboeken.

Zware klap

Maar de tv-kok bleef niet van tegenslage­n gespaard. Zo werd hij in 2003 getroffen door darm- en lymfeklier­kanker en werd zijn maag verwijderd. Hij herstelde volledig, maar kreeg in 2012 ook zakelijk een zware klap te verwerken toen zijn restaurant Ter Poorte de boeken moest neerleggen. Moke hing zijn koksmuts aan de haak en ging aan de slag bij huishoudke­ten Wara, waar hij kookgerei promootte. Nadien ging hij in zee met Carrefour waar hij wekelijks een kookworksh­op gaf. Vervolgens zou hij ook nog werken in het Hasseltse restaurant Maison Blanche.

Moederdag

De topkok die ook bekend stond als een goedlachse topmens met veel sociale vaardighed­en, leefde zich nu weer volop uit in het koken. Alles leek weer de juist richting uit te gaan voor Moke die op 1 januari zijn 50ste verjaardag vierde. Hij verzorgde workshops, demo’s, hielp in meerdere horecazake­n … De Wellenaar ontwikkeld­e zijn eigen kookmateri­alen en verkocht foodboxen in een automaat voor zijn deur in Wellen. Voor Moederdag maakte hij nog tal van culinaire plannen. “Donderdaga­vond heeft hij de automaat nog gevuld”, zucht zijn zoon Dries (24) die nog een zus (19) heeft. “Het is allemaal zo snel gegaan. Vrijdag voelde hij zich niet goed en is papa opgenomen in het ziekenhuis. Een orgaanfale­n en een longontste­king zijn hem fataal geworden. Corona was het niet, want papa testte daarop negatief. Dat was nog een opluchting toen we dat hoorden. Heel spijtig is dat wij door de coronamaat­regelen enkel nog maar telefonisc­h contact met hem hadden de voorbije dagen. Zaterdag kon papa niets meer zeggen, maar stak hij wel nog zijn duim ophoog volgens de verpleegku­ndige. Dit had echt niemand verwacht, ook al voelde papa zich de voorbije dagen wat minder”, zegt Dries die zijn vader zijn groot voorbeeld en held noemt. “Hij stond altijd klaar met goede raad, lekkere gerechtjes en flauwe moppen. Papa was de beste.”

 ??  ??
 ?? FOTO JEH ?? Moke is zondag op 50-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een orgaanfale­n en een longontste­king.
FOTO JEH Moke is zondag op 50-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een orgaanfale­n en een longontste­king.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium