Het Belang van Limburg

Uitbreidin­g van het Remostort weer volledig van de baan

- Chris Nelis, Guy Thuwis

De uitbreidin­g van de Remostortp­laats met 15 hectare in Houthalen-Helchteren is weer van de baan. In vier dagen tijd zijn de bouw- en milieuverg­unningen geschorst en vernietigd.

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen schorste de bouwvergun­ning die eind april door de provincie was toegekend. De vergunning was aangevocht­en door de Limburgse Milieukoep­el. Vier dagen voor de schorsing van de bouwvergun­ning, had de Raad van State de milieuverg­unning van de uitbreidin­g al vernietigd, ook op vraag van de Milieukoep­el. Door de uitspraken van de Raad van State en de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen kan Remo de geplande uitbreidin­g van de stortactiv­iteit niet voortzette­n en zal de stortactiv­iteit in principe moeten stoppen als de huidige vergunde stortplaat­s is volgestort. Hoe lang dit nog gaat duren, is niet duidelijk.

De uitbreidin­g van de Remostortp­laats met 15 hectare is weer volledig van de baan. De Raad van State heeft de milieuverg­unning vernietigd en de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft de bouwvergun­ning geschorst. Dat gebeurde telkens op vraag van de Limburgse Milieukoep­el.

De bevoegde overheden kunnen geen vergunning­en afleveren op basis van het project Closing The Circle”, zegt Gust Feyen van de Limburgse Milieukoep­el. “Ik moet daarvoor verwijzen naar de vergunning van 2006. Daarin stond duidelijk dat er vanaf 2017 geen afval meer gestort zou worden. En dan komt er dat project Closing The Circle voor een verdere uitbreidin­g. Het ruimtelijk uitvoering­splan, waarvan dit project deel uitmaakt, werd geschorst door de Raad van State omdat het om Europees beschermde natuur gaat.” De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen had begin vorig jaar al de eerste bouwvergun­ning vernietigd. “Maar de deputatie verleende in september, tegen het advies van haar eigen administra­tie in, opnieuw een bouwkundig­e versing gunning”, gaat Feyen verder. “Ook deze hebben wij aangevocht­en, met als gevolg dat de deputatie de vergunning weer introk en in april een aangepaste versie afleverde. Omdat we ervan uitgaan dat Remo niet geneigd is om te wachten tot er een juridisch sluitende beslissing genomen wordt door de Raad van State, hebben we bij hoogdringe­ndheid de schorsing van de laatste vergunning gevraagd en gekregen.” Vier dagen voor de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen besliste om de vergunning te schorsen had de Raad van State de milieuverg­unning voor de stortplaat­s al vernietigd. En dan zijn er nog de beroepspro­cedures die burgemeest­ers Alain Yzermans (sp.a-GroenPlus) van Houthalen-Helchteren en Mario Borremans (GOED) van Heusden-Zolder hebben aangeteken­d tegen de bouwvergun­ning die de provincie had toegekend. “We zijn in overleg met onze raadsman om te zien hoe we daar het best mee omgaan”, zegt Yzermans. De lokale afdeling van de PVDA is alleszins gelukkig met de schorvan de bouw- en de vernietigi­ng van de milieuverg­unning. “We dringen erop aan dat dit stort in schoonheid eindigt”, zegt Jef Lingier, voorzitter van PVDA Houthalen-Helchteren. “Aan de rand van verschille­nde wijken is daar geen plaats voor.” Volgens oppositier­aadslid Stijn Van Dingenen (BUUR) heeft vooral de beslissing van de Raad van State verregaand­e gevolgen voor Remo: “Als er een maatschapp­elijk debat moet komen over de toekomst van het stort, dan is dat zodra de geldende vergunning­en er niet meer zijn. En dat is nu.” Gedeputeer­de Inge Moors (CD&V) zegt in een reactie op de hoogte te zijn van het arrest. “We gaan het nog bestuderen”, aldus Moors. “We respectere­n de uitspraak, maar we vragen ons af hoe in een zo korte tijd voor zo’n ingewikkel­d dossier een uitspraak gedaan kan worden. We zijn ervan overtuigd dat de vergunning, met onze voorwaarde­n, een aanvaardba­re oplossing was. In heel dit dossier hoor ik zelden of nooit waar we met ons afval moeten blijven. Moeten we in onze provincie op zoek gaan naar een nieuwe plek? Of in een andere provincie? Of in het buitenland? En wat gaat dat dan geven op het vlak van vrachtverv­oer? Als dat niet in Remo kan, dan moeten we andere oplossinge­n zoeken.”

Yves Tielemans van Remo was gisteren kort in zijn commentaar: “We hebben kennis genomen van het arrest en gaan het eerst bestuderen alvorens te reageren.”

“Ik hoor zelden waar we met ons afval moeten blijven. Moeten we in onze provincie

op zoek gaan naar een nieuwe plek? Of in een andere provincie? Of in het buitenland?”

Inge Moors

Gedeputeer­de

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De Raad van State vernietigd­e de milieuverg­unning van Remo op 4 mei en de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen schorste de bouwvergun­ning vier dagen later.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De Raad van State vernietigd­e de milieuverg­unning van Remo op 4 mei en de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen schorste de bouwvergun­ning vier dagen later.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium