Het Belang van Limburg

Nationale doelvrouw Justien Odeurs wordt coronaspeu­rder

- Thomas Jansen

De eerste zestig contactond­erzoekers van het Truiense CallExcell kunnen vandaag aan de slag. Gisteren kregen zij, in groepjes van vijftien, nog een opleiding. Onder hen ook een piloot en Justien Odeurs, doelvrouw bij de Red Flames.

Wie vanaf nu positief test op het coronaviru­s, krijgt kort daarna een telefoontj­e van een van de 1.200 contactond­erzoekers in Vlaanderen. Die moeten in kaart brengen met wie de besmette persoon nog contact had in de voorafgaan­de dagen en vervolgens die mensen op de hoogte brengen. Het Truiense CallExcell is een van de contactcen­ters die de overheidso­pdracht binnenhaal­de, en staat in voor 150 contactond­erzoekers. Zestig van hen werden gisteren opgeleid en kunnen vanaf vandaag aan de slag. In groepjes van vijftien, en volledig conform de veiligheid­svoorschri­ften, schoven ze aan voor verschille­nde sessies. Na een algemene kennismaki­ng kregen ze de via e-learning informatie over allerhande begrippen en het belang van contactond­erzoek. “We wijzen hen er ook nadrukkeli­jk op dat besmet worden een grote impact heeft op iemands leven”, zegt teamcoach Daan Follon. “Dat moeten zij ook uitdragen tijdens het gesprek.” Na een sessie over empathie en enkele rollenspel­en waren ze klaar voor hun eerste telefoontj­e.

32 jaar

Opvallend is het grote verschil in de profielen van de zestig contactond­erzoekers. Jong en oud, man en vrouw… de contactond­erzoekers vormen op elk domein een mooie doorsnee van de samenlevin­g. “We merken dat veel mensen gesollicit­eerd hebben omwille van het maatschapp­elijk nut”, zegt Karin Van De Velde, CEO van CallExcell. “De gemiddelde leeftijd is ongeveer 32 jaar, er zijn dus toch wel wat mensen met jarenlange werkervari­ng bij.” Zoals Geert Vertongen (53) uit Diepenbeek. Hij is al dertig jaar piloot, maar ruilt de cockpit in voor een bureau van CallExcell. Enkel de headset blijft. This is your contact tracer speaking. “Ik werk voor het Chinese luchtvaart­bedrijf Hainan Airlines, en ik verwacht het eerste jaar niet opnieuw actief te zijn”, zegt Vertongen, die al drie maanden thuis zit zonder inkomen. “Dat begint emotioneel te wegen. De tuin ligt er intussen piekfijn bij en alle klusjes zijn uitgevoerd. Daarom heb ik gezocht naar een alternatie­f, en aan deze job is toch een maatschapp­elijke voldoening verbonden. Bovendien komen wij voor niet veel jobs in aanmerking. Wij hebben technische vaardighed­en, maar die komen nergens van pas.”

Red Flames

Iets verderop zit Justien Odeurs, bijna 23 en doelvrouw van Anderlecht Ladies en de nationale ploeg Red Flames. Na twee maanden zonder voetbal sloeg de verveling bij de Truiense toch wel wat toe. “Door het gebrek aan wedstrijde­n verlies ik een derde van mijn loon, maar ik doe dit toch vooral om opnieuw iets omhanden te hebben. Hopelijk mogen we vanaf 18 mei ook weer beginnen trainen.” De opdracht loopt zeven maanden, tot eind november. Wat als de bal op de Belgische voetbalvel­den sneller weer mag rollen? Is dat dan te combineren? “Dat zullen we moeten afwachten”, zegt Odeurs. “Ik heb hier wel aangegeven dat ik dan mogelijk moet stoppen, maar daar werd geen probleem van gemaakt. En misschien is het wel een fijne afwisselin­g.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? Zestig contactond­erzoekers kregen gisteren een opleiding bij CallExcell. Vanaf vandaag brengen ze mensen op de hoogte die contact hadden met een besmette persoon.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX Zestig contactond­erzoekers kregen gisteren een opleiding bij CallExcell. Vanaf vandaag brengen ze mensen op de hoogte die contact hadden met een besmette persoon.
 ??  ?? Geert Vertongen is al 30 jaar piloot.
Geert Vertongen is al 30 jaar piloot.
 ??  ?? Red Flame Justien Odeurs.
Red Flame Justien Odeurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium