Het Belang van Limburg

“Eerst met dubbele longontste­king in ZOL, nu verpleegst­er op Covid-afdeling”

-

Lore Thijs (23) uit Bilzen studeert verpleegku­nde en draaide als jobstudent mee op de Covid-afdeling van het ZOL. “Vorig jaar lag ze zelf nog op intensieve met een dubbele longontste­king”, vertelt haar mama Lydia Claeys.

Met een thuisverpl­eegster als moeder en een psychiatri­sch verpleger als papa, was Lore in de wieg gelegd om zelf verpleegku­ndige te worden. Daarbij deed ze ook stage op de afdeling intensieve zorgen. Maar in het voorjaar van 2019 werd ze zelf plots ziek. “Het begon met een grieperig gevoel, maar werd al snel ernstiger”, vertelt haar mama Lydia. “In het ziekenhuis kreeg Lore 42 graden koorts. Dan volgde het verdict: een dubbele longontste­king. Ze lag vier dagen op intensieve, als patiënt dit keer. We vreesden het ergste, maar gelukkig herstelde ze na veertien dagen.”

Vrijwillig

Toch is Lore vandaag nog niet helemaal de oude. “Het heeft veel van mijn lichaam gevergd”, vertelt ze. “Drie weken na mijn ontslag uit het ziekenhuis ging ik al terug naar school. Ik ben veel spiermassa verloren en soms ben ik kortademig. Hoeveel schade mijn longen door de ziekte hebben opgelopen, is nog niet duidelijk.” Maar dat hield de 23-jarige niet tegen om zich in april vrijwillig aan te melden in het ZOL en als student mee te draaien op de Covidafdel­ing. “Intussen volgt ze ook nog een masterople­iding verpleegku­nde aan de KU Leuven”, vertelt Lydia trots. “Bewonderen­swaardig, en daarom wil ik haar nu eens letterlijk in de bloemetjes zetten.” De verrassing doet Lore deugd. “Maar zelf is mama ook een echte held. Eigenlijk verdient de hele welzijns- en gezondheid­ssector een bloemetje en duizenden compliment­jes.”

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Lydia Claeys bedankt dochter Lore Thijs met bloemen. Beiden werken in de zorg. “Maar Lore was vorig jaar zelf zwaar ziek.”
FOTO JOHNNY GEURTS Lydia Claeys bedankt dochter Lore Thijs met bloemen. Beiden werken in de zorg. “Maar Lore was vorig jaar zelf zwaar ziek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium