Het Belang van Limburg

“Lut zorgt al meer dan 25 jaar voor mijn dove mama”

-

REINHILDE BEDANKT LUT GENK/OUDSBERGEN

Al meer dan 25 jaar komt thuisverpl­eegkundige Lut Dreezen (55) uit Oudsbergen bijna dagelijks aan huis bij Zoë Verbrugge (92) in Genk. Zoë is doof, net zoals haar man, die zeven jaar geleden overleed.

“Mijn mama werd doof geboren, papa verloor zijn gehoor na een hersenvlie­sontstekin­g op jonge leeftijd”, vertelt dochter Reinhilde Martens. Sinds meer dan 25 jaar komt Lut bijna dagelijks bij Zoë, en vroeger ook haar echtgenoot, aan huis. “Lut heeft zich doorheen de jaren enorm ingespanne­n om tot een goede communicat­ie te komen. Ze gebruikt daarvoor haar mimiek, haar houding, en ze kent intussen ook al heel wat gebaren.” Na al die tijd is Lut dan ook uitgegroei­d tot een vertrouwen­spersoon voor de 92-jarige Zoë. “Ze vertelt haar dingen die ze niet aan haar kinderen vertelt”, zegt Reinhilde. “Lut schat vervolgens de ernst in, en licht ons in indien nodig.” Sinds het begin van de coronacris­is is Lut genoodzaak­t om haar werk met een mondmasker te doen. “Het liplezen, een belangrijk aspect in de communicat­ie met mijn moeder, valt daardoor helemaal weg”, zegt Reinhilde. “Het is nu vaak behelpen met pen en papier. Lut liet me al weten dat die moeizame communicat­ie haar bijzonder zwaar valt. Dat ze zo met mijn mama inzit, dat doet me echt iets. Daarom wil ik haar nog eens extra bedanken, want ik heb het gevoel dat we dat te weinig doen.”

WhatsApp-berichtje

Ook voor Lut is de band met Zoë heel bijzonder. “Ik kom er al zo lang. Door de jaren heen heb ik Zoë en haar man goed leren begrijpen”, vertelt ze. “Zoë kan heel goed liplezen en ze heeft me ook wat gebarentaa­l geleerd. Nu gaat dat inderdaad wat moeilijker, maar we proberen toch zo goed als het gaat te communicer­en. Vanmorgen stuurde ze me nog een berichtje op WhatsApp om te vertellen dat er een herdenking aan haar man in de krant stond.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Al meer dan 25 jaar komt thuisverpl­eegkundige Lut Dreezen (met gebloemde rok) bijna dagelijks aan huis bij Zoë Verbrugge (92) in Genk. Zoë’s dochters willen haar daar graag voor bedanken.
FOTO SERGE MINTEN Al meer dan 25 jaar komt thuisverpl­eegkundige Lut Dreezen (met gebloemde rok) bijna dagelijks aan huis bij Zoë Verbrugge (92) in Genk. Zoë’s dochters willen haar daar graag voor bedanken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium