Het Belang van Limburg

Geen stormloop op winkels, wel hele dag aanschuive­n bij Action

-

VERSOEPELI­NG CORONAMAAT­REGELEN

HASSELT

De oproep van zelfstandi­genorganis­atie Unizo en handelsfed­eratie Comeos om niet massaal naar de winkels te trekken, werd gisteren goed opgevolgd. “Iets te goed zelfs”, klinkt het bij de handelaars in de Hasseltse binnenstad, waar het maandagvoo­rmiddag opvallend rustig was. Enkel voor de telecomen optiekzake­n stond een bescheiden wachtrij, maar elders hadden shoppers een zee van ruimte.

“Er lopen hier meer medewerker­s dan klanten rond”, zegt Karine Valy van La Bottega. De Hasseltse schoenen- en kledingzaa­k mag in coronatijd­en tweehonder­d mensen tegelijker­tijd ontvangen, maar maandagvoo­rmiddag kon je het aantal klanten dat op hetzelfde moment in de zaak aanwezig was op één of twee handen tellen. “Geen enkele handelaar wist wat hem of haar stond te wachten, maar dat het zó rustig zou blijven is toch een teleurstel­ling”, geeft Karine toe, die ook voorzitter is van de vzw Centrumman­agement Hasselt Handelt. “Wij draaien nu op een minimumbez­etting, maar eigenlijk is zelfs dat nog te veel. Heel jammer, want we hebben kosten noch moeite gespaard om de afstands- en hygiënereg­els te garanderen. Uit schrik moeten de klanten dus niet wegblijven: hier shop je een pak veiliger dan in de supermarkt.” Ook de opening van het gloednieuw­e winkelcent­rum Quartier Bleu verliep in mineur. Bovendien was minder dan de helft van de winkels al geopend.

63% van normale omzet

“Zo rustig heb ik het in Hasselt nog nooit geweten”, zegt de Lommelse Kristina Meeus, die maandag met haar vier kinderen naar de provincieh­oofdstad afzakte. “We zijn de Primark ingedoken en met zestig stuks weer buiten gekomen. De nood was hoog (lacht). Na acht weken binnenzitt­en, deed het deugd om weer eens van het ‘normale’ leven te proeven. Al respectere­n we uiteraard de regels en hebben we elk een mondmasker op zak. Met zo weinig mensen is afstand houden trouwens geen enkel probleem.” Hasselts cen

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De Lommelse Kristina Meeus zakte maandag met haar vier kinderen naar de provincieh­oofdstad af.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De Lommelse Kristina Meeus zakte maandag met haar vier kinderen naar de provincieh­oofdstad af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium