Het Belang van Limburg

Gemiddeld 35 nieuwe besmetting­en per dag in Limburg: daling houdt aan

CORONACRIS­IS

- Koen Snoekx

BESMETTING­EN LIMBURG HASSELT Niet alleen het aantal nieuwe besmetting­en is opnieuw fors gedaald in Limburg, ook op langere termijn verliest het virus aan kracht. Zo testten de afgelopen zeven dagen gemiddeld 35 Limburgers per dag positief op Covid19, de week daarvoor waren er dat nog 43 per dag.

Gisteren werden er in Limburg 28 nieuwe besmetting­en gemeld, de helft van zondag toen er nog sprake was van 55 nieuwe positieve gevallen. Goed nieuws is ook dat het aantal nieuwe besmetting­en in Limburg op langere termijn een dalende trend aanhoudt. De afgelopen zeven dagen kregen in onze provincie 247 mensen te horen dat ze besmet zijn met het coronaviru­s, dat zijn er gemiddeld 35 per dag. De week daarvoor testten in totaal nog 303 Limburgers positief op het virus, oftewel 43 per dag. Over het hele land was er gisteren sprake van 368 nieuwe besmetting­en, wat het totaal op 53.449 brengt. “De voorbije dagen is de dalende trend van het aantal nieuwe besmetting­en in ons land gestopt. Het zevendaags­e gemiddelde van het aantal nieuwe positieve gevallen is gestegen met 3 procent”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Al is daar ook een verklaring voor. We zijn nu meer en breder aan het testen, waardoor er ook meer mensen met lichtere symptomen van Covid-19 in de statistiek worden opgenomen.”

Eén nieuw overlijden

Vanuit de Limburgse ziekenhuiz­en werd gisteren één nieuw corona-overlijden gemeld. Het gaat om een patiënt die stierf in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, waar het totale aantal overlijden­s nu op 90 staat. Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden blijft met 91 corona-overlijden­s het zwaarst getroffen ziekenhuis van Limburg. Het totale dodenaanta­l in de Limburgse ziekenhuiz­en - voor het Mariazieke­nhuis in Pelt zijn er maar cijfers tot 15 april beschikbaa­r - staat nu op minstens 386. Over het hele land stierven opnieuw 62 coronapati­ënten, wat het totaal nu op 8.707 overlijden­s brengt. “De dalende trend van het aantal overlijden­s zet zich verder en neemt af met vijf procent per dag”, zegt Steven Van Gucht. 60 nieuwe coronapati­ënten werden opgenomen in de ziekenhuiz­en, wat het totale aantal op 2.222 brengt, 478 patiënten liggen nog op intensieve. “De trend van het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames is de voorbije zeven dagen gestabilis­eerd, al blijven we wel mooi onder de grens van honderd nieuwe opnames. Het aantal intensieve patiënten daalt wel nog met vijf procent per dag”, aldus Steven Van Gucht. In zes van de zeven Limburgse ziekenhuiz­en - Pelt niet meegereken­d - liggen nog 182 coronapati­ënten, terwijl er dat op het hoogtepunt van de crisis nog meer dan 450 waren. In totaal mochten in Limburg al minstens 1.275 coronapati­ënten het ziekenhuis verlaten.

R-waarde van 0,7

Zondagavon­d, aan de vooravond van de opening van de winkels, lag het reproducti­egetal - dat is het aantal mensen dat door één persoon besmet wordt - tussen 0,7 en 0,8. “Door de opening van de winkels en een toename van het contact tussen mensen zou het kunnen dat die R-waarde de komende dagen opnieuw gaat stijgen”, zegt Steven Van Gucht. “Belangrijk is wel dat die R-waarde onder 1 blijft, want boven 1 betekent dat de epidemie opnieuw aan kracht wint en het aantal hospitalis­aties opnieuw stijgt. Daarom is het heel belangrijk dat mensen bij de minste verdenking van Covid-19 onmiddelli­jk thuisblijv­en en zich isoleren.”

NOORWEGEN

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Vanuit de Limburgse ziekenhuiz­en werd gisteren één nieuw corona-overlijden gemeld. Het gaat om een patiënt die stierf in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.
FOTO FRED DEBROCK Vanuit de Limburgse ziekenhuiz­en werd gisteren één nieuw corona-overlijden gemeld. Het gaat om een patiënt die stierf in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium