Het Belang van Limburg

Wij bezochten vijf grenscontr­oles, vier bleken onbewaakt

-

GRENSCONTR­OLES LOMMEL/BOCHOLT/MAASEIK/ LANAKEN

Nu bijna alle politiezon­es zijn overgestap­t naar dynamische controles, bezochten wij vijf Limburgse grensoverg­angen. Bij vier daarvan was geen agent te zien. “Maar dat betekent uiteraard niet dat er niet gecontrole­erd wordt.”

De politie Lommel stond maandagvoo­rmiddag wel paraat aan de grens met het Nederlands­e Bergeijk. Elke bestuurder toonde netjes zijn papier om te bewijzen dat hij een geldige reden had om over te steken. “We moeten minder en minder mensen terugsture­n”, zeggen de inspecteur­s van dienst. Tot maandagmid­dag bewaakten zij nog de grens, maar vanaf dan schakelde de politie Lommel over van statische op dynamische controles.

Die dynamische, periodieke controles zijn er al sinds vorige week aan de grensoverg­ang van Lozen in Bocholt, de Maasbrug in Maaseik en de Brugstraat en Brusselsew­eg in Smeermaas (Lanaken). De politie controleer­t er niet meer de hele dag lang, maar op bepaalde tijdstippe­n. Daarnaast patrouille­ren soms ook ploegen in de omgeving van de grens. Maar maandag betekende dat concreet dat er bij ons bezoek op geen enkele van de vier bovenstaan­de grensoverg­angen een agent te bespeuren was. Het verkeer kon probleemlo­os de grens oversteken.

Burgerzin

“Soms is dat inderdaad het geval”, zegt Marino Keulen (Open Vld), burgemeest­er van Lanaken. “Afhankelij­k van de beschikbaa­rheid van onze ploegen controlere­n zij periodiek aan de grens. Afgelopen weekend werd dat bijvoorbee­ld wel veel gedaan, op andere dagen zal dat misschien wat minder zijn omdat er in de rest van de gemeente veel werk is. We moeten dus meer rekenen op de verantwoor­delijkheid van de burger. En zo’n 85 procent van de bevolking is mee. Maar die minderheid die nog steeds achterpoor­tjes zoekt, moet niet denken dat de grens nu een vrije zone is. Er wordt nog steeds gecontrole­erd, en overtreder­s worden nog steeds beboet.”

Bijna alle Limburgse grenspolit­iezones doen nu enkel dynamische controles. De politie HANO en de Federale Wegpolitie Limburg blijven voorlopig vasthouden aan de statische grenscontr­oles.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? In Lozen, Maaseik en Smeermaas werd tijdens ons bezoek niet gecontrole­erd aan de grensoverg­angen. Het verkeer kon probleemlo­os oversteken.
FOTO DICK DEMEY In Lozen, Maaseik en Smeermaas werd tijdens ons bezoek niet gecontrole­erd aan de grensoverg­angen. Het verkeer kon probleemlo­os oversteken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium