Het Belang van Limburg

Wel contacten maar nog geen gesprekken over nieuwe regering

De eerste contacten om te praten over een nieuwe federale regering zijn gelegd. “Over inhoud is er nog niet gesproken”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens.

- Liliana Casagrande

Over twee weken is het precies een jaar geleden dat we naar de stembus zijn gegaan. Intussen zijn we niet verder geraakt dan een zeer vreemde constructi­e, waarbij de vorige regering in lopende zaken verveld is tot de ‘volwaardig­e’ minderheid­sregering Wilmes II. Voor de coronamaat­regelen kan ze rekenen op volmachten van in totaal tien partijen. In juni lopen de volmachten af en in september het vertrouwen. Het ziet er niet naar uit dat de volmachten verlengd zullen worden, al zal dat in de praktijk niet veel verschil maken. Maar: tegen september moet er wel een nieuwe regering zijn. Dat is toch wat de meeste partijen willen, al lijken de gesprekken nog niet te zijn gestart. “Er zijn een aantal contacten gelegd om te zien of we tot een gesprek kunnen komen”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. “Maar over inhoud of methodiek is het nog niet gegaan. Voorlopig is iedereen bezig met het exitverhaa­l.”

Verkiezing­en

PS-voorzitter Paul Magnette zei zondag op RTL dat hij zelfs nieuwe verkiezing­en niet uitsluit. “Magnette kan dat ook zeggen om de druk op te voeren”, vermoedt Coens. “Verkiezing­en zijn niet wenselijk, de mensen hebben al gekozen.” De CD&V-voorzitter is ook geen fan van een minderheid­sregering. “Dat is gewoon geen krachtige regering, want je moet voortduren­d werken met wisselende meerderhed­en”, aldus Coens.

“Voor ons liggen alle pistes open, ook die van een minderheid­sregering”, verduideli­jkt de woordvoerd­er van Paul Magnette. “Die kan dan aanblijven tot de eerstvolge­nde verkiezing­en praktisch georganise­erd kunnen worden. Er zijn nog andere Europese landen waar dat werkt. Zo’n regering kan voor sociale dossiers bij ons om steun komen vragen. De maatschapp­elijke context is door corona veranderd, dus nieuwe verkiezing­en zijn niet onlogisch.”

Sneer van De Wever

Wat er niet veranderd is, is dat PS nog steeds geen zin heeft om met N-VA te regeren. “Zolang zij niet bereid zijn om hun institutio­nele plannen op te bergen, blijven we in een patstellin­g zitten”, zegt Magnettes woordvoerd­er. N-VAvoorzitt­er Bart De Wever riep een week geleden op om samen aan tafel te zitten maar gaf tegelijker­tijd een sneer naar de PS. Voor Magnette een teken dat die uitgestoke­n hand niet oprecht is, anders zou hij de Walen niet op tijd en stond schofferen door te laten uitschijne­n dat in Vlaanderen iedereen werkt en niemand arm is, en dat in Wallonië niemand werkt en iedereen arm is. Magnette zei overigens erg duidelijk dat hij al twee maanden geen contact meer heeft met De Wever.

Maar er is niet alleen het eeuwige probleem tussen PS en N-VA, ook tussen PS en MR zou er nog niet gepraat zijn over een nieuwe regering. Egbert Lachaert, kandidaatv­oorzitter van Open Vld, denkt dat ze voor die regeringso­nderhandel­ingen beter vanuit het centrum vertrekken. “Samen met MR en CD&V. Want als de PS een nota schrijft, dan schiet driekwart van Vlaanderen in een kramp. En als de N-VA een nota schrijft, geldt hetzelfde voor driekwart van Wallonië. Het centrum krijgt de minste weerstand”, zegt Lachaert. Van het voortzette­n van de huidige minderheid­sregering is hij geen voorstande­r. “Iedereen voelt toch met al zijn tenen aan dat dit niet kan blijven duren.”

“Verkiezing­en zijn niet wenselijk, de mensen hebben al gekozen”

Joachim Coens CD&V-voorzitter

 ?? FOTO BELGA ?? In juni lopen de volmachten van tien partijen voor Wilmes II af, en in september het vertrouwen. Tegen dan moet er een nieuwe federale regering zijn, al lijken de gesprekken daarrond nog niet gestart.
FOTO BELGA In juni lopen de volmachten van tien partijen voor Wilmes II af, en in september het vertrouwen. Tegen dan moet er een nieuwe federale regering zijn, al lijken de gesprekken daarrond nog niet gestart.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium