Het Belang van Limburg

Rusthuisbe­woner bezoeken? Zo kan het makkelijk

Vanaf 18 mei kunnen bewoners van rust- en woon-zorgcentra weer beperkt bezocht worden, zij het onder strikte voorwaarde­n. Het jonge Limburgse bedrijf Cubigo zorgt ervoor dat u makkelijk een afspraak kan maken.

- Dominiek Claes

In overleg met de koepels van woon-zorgcentra heeft de Vlaamse regering zoals bekend een tienpunten­plan uitgewerkt dat beperkt bezoek aan bewoners van rusten woon-zorgcentra weer mogelijk moet maken. In de eerste plaats moet daarvoor een afspraak gemaakt worden met het woon-zorgcentru­m. Daar heeft Cubigo een makkelijke en efficiente oplossing voor bedacht. Cubigo is een online platform waarmee senioren toegang krijgen tot allerlei faciliteit­en en diensten die het zelfstandi­g wonen ondersteun­en. Zo kunnen er via Cubigo nieuwsberi­chten worden verspreid, videogespr­ekken opgezet, maaltijden vanuit de kamer besteld, en kan er zelfs een tv-kanaal worden opgezet op de kamer van de bewoners, waardoor activiteit­en live kunnen worden uitgezonde­n.

Tijdslot

De Limburgse scale-up heeft op datzelfde platform een module voor bezoekersr­egistratie geïntegree­rd. “Het is een logische aanvulling op de bestaande mogelijkhe­den van het platform”, zegt Geert Houben, CEO van Cubigo. “Mensen die op bezoek willen komen, kunnen eenvoudig online registrere­n en een tijdslot kiezen op basis van de beschikbaa­rheid. De toepassing houdt rekening met het aantal toegelaten bezoekers per tijdslot en de locatie waar de bewoner bezoek kan ontvangen (in de gemeenscha­ppelijke ruimte of in de eigen kamer). De bezoeker ontvangt via e-mail een bevestigin­g die bij het bezoek aan de ingang van de instelling getoond wordt. Dan worden nog een aantal essentiële zaken gecontrole­erd zoals de lichaamste­mperatuur van de bezoeker”, legt Houben uit.

Succes

De grootste twee rusthuisgr­oepen in België, Senior Living Group en Armonea, hebben al gekozen voor de oplossing van Cubigo. “Met deze toepassing gaat de deur ook open voor andere landen in Europa”, zegt Houben. “Er is al concrete interesse uit Duitsland, Frankrijk en Italië. Ieder land kampt met dezelfde problemen en Cubigo is al in meerdere talen beschikbaa­r. We hoeven in Hasselt maar op de knop te drukken, en de toepassing staat klaar.” Daarnaast is Cubigo ook al zeer actief op de Amerikaans­e en Canadese seniorenma­rkt. “We zien een verdrievou­diging van het gebruik van Cubigo bij onze klanten in Noord-Amerika sinds het begin van de crisis”, zegt Houben. Cubigo wordt financieel gesteund door LRM en private investeerd­er Urbain Vandeurzen. Het jonge Hasseltse bedrijf sleepte al verschille­nde prijzen in de wacht.

 ?? FOTO IF ?? Gemakkelij­k en veilig een afspraak maken kan met het platform Cubigo.
FOTO IF Gemakkelij­k en veilig een afspraak maken kan met het platform Cubigo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium