Het Belang van Limburg

‘Big brother’ in Limburgse bossen: alles om welpjes te beschermen

- Werner Rommers

Intensieve camerabewa­king, extra patrouille­s, het Belgische leger dat een oogje in het zeil houdt en zware straffen voor eventuele stropers. Het is de Vlaamse overheid deze keer menens: ze wil de pasgeboren wolvenwelp­jes koste wat het kost in leven houden.

Je zou het niet verwachten, maar ‘big brother’ is tegenwoord­ig opvallend aanwezig in de nochtans verlaten bossen van Limburg – de wijde omgeving van de gemeenten Houthalen, Oudsbergen en Lommel. Alle experts zijn het er namelijk over eens dat wolvin Noëlla een aantal nakomeling­en op de wereld heeft gezet. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) noemt het een “mijlpaal voor de Vlaamse natuur”.

En dus wil de overheid koste wat het kost een herhaling vermijden van de tragedie die zich vorig jaar afspeelde met wolvin Naya en haar welpjes die plots van de aardbodem verdwenen. De overheid kwam tot de conclusie dat “profession­elen” doelbewust de wolven hadden omgebracht. Een dader is nooit gevonden.

Vijf jaar cel

Daarom gaan de Limburgse bossen – de exacte locatie wordt geheimgeho­uden – nu zo goed als op slot. “We monitoren zowel Noella als het mannetje August via een uitgebreid cameranetw­erk”, zegt Koen Van Muyllem, woordvoerd­er van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek. Ook het aantal patrouille­s door boswachter­s en natuurinsp­ecteurs is fors opgedreven. “Kwestie van de pakkans te verhogen”, zegt Jelle De Wilde van het Agentschap Natuur en Bos. En het Belgische leger zal op zijn domeinen, waarop een aantal bossen liggen waar de wolven zich ophouden, een oogje in het zeil houden. Jan Loos, voorzitter van Welkom-Wolf, verwacht niet dat iemand het nog zal durven een vinger uit te steken naar de wolven. De straffen zijn onlangs verzwaard, gaande van een celstraf tot vijf jaar en boetes tot een half miljoen euro. “Noëlla en haar welpen worden goed beschermd. Onze vrees is dat August iets zal overkomen. Hij brengt voedsel voor de welpen. Daarvoor trekt hij er soms ver op uit. Hij moet gevaarlijk­e wegen over en komt in bossen waar wél nog mag worden gejaagd.” Pas tegen de zomermaand­en zal duidelijk zijn hoe Noëlla en haar welpen er voorstaan. In theorie kan Noëlla tussen de twee en negen welpen hebben geworpen. “Onze regio kan zoveel wolven perfect aan”, zegt Loos. “Er is in de bossen voldoende wild aanwezig.” Al roept hij schapenhou­ders in de regio opnieuw op tijdig de nodige voorzorgen te nemen.

 ?? FOTO INBO/NATUUR EN BOS ?? Noëlla en haar welpen worden extra beschermd.
FOTO INBO/NATUUR EN BOS Noëlla en haar welpen worden extra beschermd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium