Het Belang van Limburg

Katje uit Peru mag België niet in: “Ik laat Lee niet doodspuite­n”

- Kristin Matthyssen

HONDSDOLHE­ID

STABROEK/OUDSBERGEN

Hoewel de kans dat hij besmet is met hondsdolhe­id extreem klein is, eist het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid (FAVV ) dat katertje Lee een spuitje krijgt. De Stabroekse studente Selena Ali (22) bracht het dier op 6 april mee van haar stageplaat­s in Peru. Omdat het vertrek door de coronacris­is halsoverko­p moest gebeuren, miste Lee de verplichte wachtperio­de in Peru.

Miss België-kandidate Selena Ali (22) en haar vriendin Fran De Nyn (21) uit Wilrijk deden in het Peruaanse Cuzco vier maanden stage bij arme kinderen van alleenstaa­nde ouders voor hun studie toegepaste psychologi­e. Op een gegeven moment keerde de sfeer in Peru zich tegen de buitenland­se studentes, omdat de Peruanen meenden dat Europeanen Covid-19 hadden binnengebr­acht. Selena en Fran konden met een speciale repatriëri­ngsvlucht naar België terugkeren. Samen met Lee, het katertje dat Selena al enige tijd in een kattencafé in Cuzco had geadopteer­d.

Selena verzette nog hemel en aarde om Lee voor de terugkeer te laten chippen en vaccineren. “Normaal moet zo’n katje dan nog een bloedtest ondergaan op rabiës en drie maanden in de wacht, maar door die verplichte terugkeer en de sluiting van de labo’s kon dat niet. Ik heb Lee zéker niet meegesmokk­eld. Van de ambassade kreeg ik toelating. Iedereen in het vliegtuig wist het, want Lee zat in een roze zak met een kat op.”

Verhoor

Het was de bedoeling Lee de thuisquara­ntaine in België te laten uitzitten. In de media verscheen echter een foto van de afreis waarop haar katje stond. “Louter op basis van die foto zijn inspecteur­s van het FAVV beginnen snuffelen en werd ik twee keer opgevorder­d voor een twee uur durend verhoor in Antwerpen”, zegt Selena. Eind april viel een brief van het FAVV bij Selena in de bus met een bevel tot euthanasie. Dat moest ten laatste maandag 11 mei gebeuren. “Absurd”, zegt voormalig schepen van Dierenwelz­ijn van de stad Antwerpen Luc Bungeneers (N-VA), die net als Selena de verbetenhe­id van het FAVV niet begrijpt. “De geraadplee­gde dierenarts­en hier in België verklaren allemaal dat Lee gezond is en geen sporen van hondsdolhe­id vertoont. De advocaat van Selena vroeg op 29 april om de beslissing een dag uit te stellen tot de bloedtestr­esultaten bekend waren. Het FAVV bleef echter volharden in de beslissing tot euthanasie. De volgende dag kregen we bericht dat Lee wel degelijk antilicham­en heeft”, windt Bungeneers zich op. “Maar volgens het FAVV kan alleen hersenonde­rzoek post mortem honderd procent uitsluitse­l brengen.”

Selena’s advocaat

probeerde

de beslissing nog vergeefs aan te vechten bij de Raad van State. De ambassade die Selena aanvankeli­jk toestemmin­g gaf om Lee mee te nemen, zegt nu dat ze het haar eigenlijk hadden afgeraden. Luc Bungeneers heeft in een wanhoopspo­ging Oudsbergen­s parlements­lid Frieda Gijbels (N-VA) ingeschake­ld om uitleg te vragen aan het FAVV. “De volksgezon­dheid is hier heel belangrijk. Toch vraag ik me af of er een mogelijkhe­id bestaat terug te komen op deze beslissing”, zegt Gijbels. “Er zijn geen sporen van hondsdolhe­id. Dus het lijkt me nuttig om pas na een grondige observatie van het dier over te gaan tot een definitiev­e beslissing.”

Tot laatste uur

Volgens het FAVV was de studente voor haar vertrek verwittigd dat de kat niet mee mocht en is Peru een hoogrisico­land voor hondsdolhe­id. “In de regio Cuzco is al járen geen rabiësprob­leem”, zegt Bungeneers. “Dit is puur een principekw­estie.”

Omdat Selena het dier niet liet inslapen voor 12 mei zal ze in gebreke worden gesteld en er zullen ook juridische gevolgen zijn. “Ik ben bereid een boete te betalen. Maar ik ben ook van plan klacht in te dienen tegen de inspecteur die de euthanasie geëist heeft. Mijn advocaat heeft er vertrouwen in dat we dat kunnen winnen. Ik zal tot de laatste uren naar oplossinge­n zoeken om Lee te redden. Ik heb dit katje meegebrach­t om het een beter leven te schenken, niet om te laten doodspuite­n.”

 ?? FOTO RR ?? Fran De Nyn (links) en Selena Ali (rechts) met Lee in Cuzco (Peru).
FOTO RR Fran De Nyn (links) en Selena Ali (rechts) met Lee in Cuzco (Peru).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium