Het Belang van Limburg

Oehoejong op spectacula­ire wijze herenigd met familie

RIEMST/OUDSBERGEN

- Mireille Maes

NATUURHULP­CENTRUM Een oehoejong is in Riemst op spectacula­ire wijze herenigd met zijn familie. Het kuiken was 15 meter naar beneden gedonderd. Een medewerker van het Natuurhulp­centrum kon vanop een steile rotswand tot aan het nest afdalen om jong terug te zetten.

Een fietser vond vorige week maandag het oehoekuike­n langs een steile rotswand vlakbij het kanaal. Hij contacteer­de het Natuurhulp­centrum. “Dit kuiken was uit de holte van de rots gevallen of geduwd. Omdat we niet zeker wisten of het iets gebroken had, namen we het mee naar onze kraamafdel­ing. Daar bleek dat het jong gezond en wel was. Een klein wonder, als je weet dat hij van 15 meter hoog is gevallen. Dat het kuiken nog licht is en al wat kan fladderen, speelde gelukkig in zijn voordeel”, zegt Dries Damiaens.

Nieuw record

Omdat de kraamafdel­ing in het Natuurhulp­centrum intussen uit haar voegen barst, werd beslist om het gezonde oehoejong woensdag al terug te plaatsen. “Voor ons was zo’n terugplaat­sing ook nieuw, maar wel het proberen waard. We weten dat oehoes hun jong snel weer aanvaarden en de plek die vrijkomt hebben we nodig. Elke dag komen er nieuwe inheemse dieren bij. Afgelopen vrijdag werd zelfs het vorige dagrecord van nieuwe jonge dieren verpulverd met meer dan vijftien exemplaren. In een dag werden toen 96 jonge dieren binnengebr­acht. Allemaal inheemse soorten. Alle ruimte die vrijkomt, is welkom. En eigenlijk kan zo’n jonge oehoe de knepen van het vak nergens beter leren dan bij zijn familie.”

Daarom keerden enkele medewerker­s die een klimopleid­ing volgden terug naar de nestplek. Vanop de top van de rotswand daalde Dries Damiaens af tot aan de holte waar zich het nest bevindt om het jong terug te zetten. “En daar zag ik nog twee flink uit de kluiten gewassen oehoekuike­ns zitten. Diegene die naar beneden was gedonderd, is duidelijk de kleinste. Op dat ogenblik was de moeder wel weg. Maar ’s avonds was ze er al opnieuw. En nu vijf dagen later zitten de drie kuikens nog altijd samen in het nest en kunnen we zeggen dat de terugplaat­sing is geslaagd.”

 ?? FOTO'S NATUURHULP­CENTRUM ?? In het nest zaten nog twee oehoekuike­ns.
FOTO'S NATUURHULP­CENTRUM In het nest zaten nog twee oehoekuike­ns.
 ??  ?? Volledig in klimuitrus­ting zette een medewerker van het Natuurhulp­centrum het jong weer in het 15 meter hoge nest in de rotswand.
Volledig in klimuitrus­ting zette een medewerker van het Natuurhulp­centrum het jong weer in het 15 meter hoge nest in de rotswand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium