Het Belang van Limburg

Blessure Witsel was te voorspelle­n

- Ludo Vandewalle

BLESSURE AXEL WITSEL Zaterdag herneemt de Bundesliga zonder Axel Witsel. De Rode Duivel is out voor de derby Dortmund-Schalke 04 (15.30u). Spierbless­ure. “Voorspelba­ar”, roepen alle dokters in koor. Onze landgenoot zal niet de laatste zijn. Nu beginnen trainen en onmiddelli­jk spelen is de beste manier om blessures op te lopen.

Een blessure aan de adductoren houdt de 31-jarige Rode Duivel aan de kant. Als je het even op een rijtje zet, kan je niet verbaasd zijn: een korte voorbereid­ing, forceren om snel die matige basiscondi­tie weg te werken, nauwelijks groepstrai­ningen en al helemaal geen oefenwedst­rijden om in het ritme te komen. En dat allemaal bij hogere zomertempe­raturen. Ook Witsels ploegmaat Emre Can is er al het slachtoffe­r van geworden, waardoor Dortmund, dat al langer Marco Reus en Dan-Axel Zagadou moet missen, nu al in spelersnoo­d komt. En er is nog geen serieuze bal getrapt.

Bij FC Barcelona, de club van

Michel D’Hooghe Voorzitter Medische Commissie FIFA topspelers als Lionel Messi en Antoine Griezmann, heeft de medische staf vorige week al in een geheim intern document gewaarschu­wd voor een blessurego­lf. De Spaanse La Liga plant de hervatting al over vier weken en dat terwijl de spelers pas vorige week weer individuee­l zijn gaan trainen.

Vijf à tien blessurege­vallen

“Vijf à tien blessurege­vallen zullen het minimum zijn”, aldus de Catalaanse dokters, die in een te korte voorbereid­ingsperiod­e een uitstekend­e voedingsbo­dem voor spier- en gewrichtsb­lessures zien. Onze landgenoot dokter Michel D’Hooghe (75), gewezen bondsvoorz­itter en 28 jaar voorzitter van de medische commissie van de wereldvoet­balbond FIFA, bevestigt:

“Spier- en peesblessu­res zullen niet te tellen zijn als de voorbereid­ing zo kort is. In een voorbereid­ing op het seizoen heb je zes à zeven weken nodig. Dan komen de spelers nog terug uit vakantie, waar ze nog wat aan sport hebben gedaan. Nu zaten ze thuis en konden ze geen kant uit. Spieren en pezen worden enorm belast. Wetende dat de achillespe­es de belangrijk­ste pees is in het menselijk lichaam, is dit een enorm risico. Een chronisch achillespe­esletsel kan leiden tot het einde van een carrière.”

D’Hooghe zucht. “Ik blijf luid uitroepen dat nog snel een competitie hervatten een 100 procent slecht idee is. In mijn functie van voorzitter van de medische commissie van de FIFA heb ik altijd gevochten tegen het idee dat de economie belangrijk­er is dan de gezondheid. Het hoge aantal wedstrijde­n, voetballen in extreme temperatur­en,... telkens heb ik aan het kortste eind getrokken. Ik dacht dat nu het gezond verstand zou zegevieren, maar het begint weer te keren. Ik ben ook zes jaar clubvoorzi­tter (van Club Brugge, nvdr.) geweest en je hoeft me dus niet te zeggen hoe belangrijk het economisch­e aspect is voor een profession­ele voetbalclu­b. Maar er zijn grenzen. Het is schrijnend dat ook nu weer de economie het van de geneeskund­e wint.”

 ?? FOTO BERND THISSEN/DPA ?? Axel Witsel.
FOTO BERND THISSEN/DPA Axel Witsel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium