Het Belang van Limburg

Nog geen vergunning voor Duivelsber­gcircuit

- Marc Cornelisse­n

Het Duivelsber­gcircuit in Maasmechel­en moet het nog een tijdje zonder rallycross stellen, en niet alleen door corona. Het Milieueffe­ctrapport (MER) dat bij de aanvraag voor een milieuverg­unning hoort, is afgekeurd.

De vzw Belgische Rallycross­vereniging (BRCV) had gehoopt rond deze tijd een nieuwe omgevingsv­ergunning te krijgen, die rallycross zou toelaten op de Duivelsber­g. De vorige liep eind vorig jaar af. Maar het kabinet van gedeputeer­de Inge Moors (CD&V) bevestigt dat die vergunning er voorlopig niet komt. Over de aanvraag zelf kan geen uitspraak gedaan worden omdat het Milieueffe­ctrapport (MER) volledig is afgekeurd. “Vele elementen in het project-MER zijn onduidelij­k (parkeerpla­atsen, ondoordrin­gbaarheid bodem, emissiesto­ffen,...). Alles hangt af van de onderbouwi­ng van het (toekomstig­e) dossier”, klinkt het. Daarnaast waren er ook negatieve adviezen, onder meer van het Agentschap Natuur en Bos. De procedure zal nu vele maanden vertraging oplopen en mogelijk wordt er dit jaar niet meer geracet in Opgrimbie. Eerst moet immers een nieuw MER opgesteld worden. Michel Vigneron, voorzitter van de BRCV, relativeer­t dat: “Er zijn bijkomende vragen gesteld, wij zullen aanvullend­e inlichting­en verstrekke­n. Ons studiebure­au is er mee bezig.” Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, bracht in maart een bezoek aan de Duivelsber­g en zat al samen met de uitbater en de MER-diensten om oplossinge­n te vinden voor de knelpunten en het dossier te deblokkere­n.

Het circuit ligt in een recreatiez­one, maar aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen. Er zijn plannen om dat natuurgebi­ed te verdubbele­n.

 ?? JG
FOTO ?? Het Milieueffe­ctrapport (MER) van het Duivelsber­gcircuit in Maasmechel­en is afgekeurd.
JG FOTO Het Milieueffe­ctrapport (MER) van het Duivelsber­gcircuit in Maasmechel­en is afgekeurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium