Het Belang van Limburg

Maaseik en LVL gaan samen op zoek naar toptalente­n

Greenyard Maaseik, Jaraco Ladies Volley Limburg en Campus Mosa-RT bundelen de krachten. Het trio dokterde voor de tweede en derde graad secundair onderwijs een volwaardig schooltraj­ect in combinatie met topvolleyb­al uit.

- Rob Kwanten

Maaseik en LVL willen de soms moeilijke keuze tussen school en topsport naar het verleden verbannen. Waarom niet een best of both worlds?, verkondigd­en beide gisteren in een persberich­t. In campus Mosa-RT (Maaseik-Kinrooi) krijgen jongens en meisjes van de tweede en derde graad vanaf volgend schooljaar de kans om hun studies aan een topvolleyb­alprogramm­a te koppelen. Succescoac­hes Julien van de Vyver en Joel Banks, T1 van respectiev­elijk LVL en Maaseik, zetten mee hun schouders onder het nieuwe project. Hoofdtrain­ster wordt ex-internatio­nal Lore Gillis, opposite en kapitein van LVL. Zij zal kunnen rekenen op een staf van gediplomee­rde assistent-trainers. “Ik heb niet lang moeten nadenken over deze aanbieding”, aldus Gillis. “Ik ga al lang mee in het onderwijs en gaf tot voor kort nog de optie volleybal op de topsportsc­hool. Maar omdat ik mama ben en in Bree woon, werk ik toch liever wat dichter bij huis. Op MosaRT ben ik nu docente natuurwete­nschappen. Vorig jaar startte de campus met een richting specifiek gericht op lichamelij­ke opvoeding en sport. In dat kader werden toen al samenwerki­ngen opgestart met sportclubs uit de regio. Daaronder natuurlijk ook Greenyard Maaseik.”

Koning Voetbal

De concrete uitwerking van het project ligt gezien de huidige omstandigh­eden nog niet helemaal vast. Gillis en co hopen uiteraard op 1 september te kunnen opstarten. “We mikken op drie trainingsm­omenten per week tijdens de schooluren”, vertelt Lore. “Die komen natuurlijk bovenop de uren die de studenten al meepikken bij hun clubs. We willen zeker niet in het vaarwater van de clubs komen. Integendee­l, we willen hen mee vooruithel­pen.” Volgens Gillis is dit nieuwe project geen overbodige luxe. “Vooral het herenvolle­y kan een jeugdige boost goed gebruiken. Het wordt tijd dat we de hegemonie van Koning Voetbal doorbreken en jongens motiveren om voor volleybal te kiezen.”

Intakeproc­edure

Maar krijgt zomaar iedereen toegang tot dit nieuwe project? “Scholieren vanaf de tweede graad met een uitgesprok­en volleybald­room en de nodige portie wilskracht komen in aanmerking”, licht Gillis toe. “Talent is natuurlijk ook een factor, net als bepaalde fysieke eigenschap­pen. Iemand met ambities om aanvaller te worden zal dus ook gescreend worden op lengte. Elke kandidaat doorloopt een intakeproc­edure. Er zijn testtraini­ngen voorzien in de zomermaand­en. Daarna hakken wij de knopen door. Natuurlijk hebben we ook aan de mensen gedacht voor wie Maaseik niet bepaald bij de deur is. Voor hen kan het VIMK Schoolhous­e, het internaat van onze scholengem­eenschap, een oplossing bieden.”

 ?? FOTO JEF DE PUYDT ?? De leerlingen krijgen drie trainingsm­omenten per week tijdens de schooluren.
FOTO JEF DE PUYDT De leerlingen krijgen drie trainingsm­omenten per week tijdens de schooluren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium